Læsetid: 1 min.

’Milosz ansporede os til at gøre det gode’

Den polske forfatter, digter og Nobelprismodtager Czeslav Milosz døde lørdag i en alder af 93 år
17. august 2004


Den polske forfatter, digter og Nobelprismodtager Czeslav Milosz døde lørdag
i en alder af 93 år

Nekrolog
Den polske digter og forfatter Czeslav Milosz, der modtog Nobelprisen i litteratur i 1980, er død, 93 år.
Milosz, der længe havde haft hjerteproblemer, var omgivet af sin familie, da han lørdag døde i sit hjem i den sydpolske by Krakow.
Gennem sin lange karriere som eksil-forfatter under Den Kolde Krig høstede Milosz international anerkendelse og markerede Polen på litteraturens verdenskort. Han modtog Nobelprisen i litteratur i 1980, mens solidaritetsbevægelsen spirede i Polen.
»Han var medlem af den forrådte generation, der ikke kunne forsvare deres frihed og værdighed – men han blev ved med at slås,« sagde den tidligere polske præsident Lech Walesa om Milosz.
Under den tyske besættelse af Polen arbejdede Milosz for undergrundspressen.

Kritiserede stalinismen
Efter Anden Verdenskrigs afslutning arbejdede han som diplomat for det kommunistiske Polen, men i 1951 flygtede han til Frankrig, hvorfra han blandt andet kritiserede stalinismen og de vestlige intellektuelle, der var tilhængere af den.
I 1960 flyttede han til USA, hvor han i mere end 20 år underviste i litteratur på University of California i Berkley. Efter kommunismens fald flyttede Milosz tilbage til Polen, hvor han blev modtaget med åbne arme. Hans 90-års fødselsdag for tre år siden var en officiel festdag i Krakow.
»Gennem sine digte og sit hjerte viste han os vejen, forklarede virkeligheden og ansporede os til at gøre det gode. Hans død er et uopretteligt tab for os og vores land,« sagde Polens ministerpræsident, Marek Belka. Czeslav Milosz skrev næsten alle sine værker på polsk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu