Læsetid: 3 min.

Musik og fis

Fup-dokumentarerne ’This Is Spinal Tap’ og ’A Mighty Wind’ er begge nu udkom-met på dansk dvd
6. august 2004

Nye dvd’er
Har man først én gang været i selskab med det langhårede heavy metal-band Spinal Tap, er der ikke stor sandsynlighed for, at man glemmer det igen. Bandet gør et uudsletteligt indtryk på én. Ikke på grund af deres velformede rockmusik og bizarre tekster, men på grund af deres mildest talt excentriske opførsel, som nogle utvivlsomt vil mene, grænser til stupiditet.
I portrætfilmen This Is Spinal Tap, der er lavet i 1984, 20 år efter bandets storhedstid – som ikke var videre stor – og som har sikret de tre kernemedlemmer af bandet, Nigel Tufnel, David St. Hubbins og Derek Smalls, en vis udødelighed, vil man opleve dem fare vild på vej fra omklædningsrummet til scenen i en koncertsal; høre om, hvordan deres trommeslagere altid omkommer på bizar vis; hvorledes en fejlberegning betyder, at de må optræde i en kulisse, der ser ud, som om den er bygget til dværge; og ikke mindst hvordan spændingerne mellem den hjernedøde guitarist, Tufnel, og den selvglade forsanger, St. Hubbins, ender med et brud af de mere smertefulde.
Det er Spinal Tap-entusiasten Marty DiBergi, der har lavet filmen under bandets første USA-turné i mange år, og man fornemmer, at det chokerer ham en smule at opleve sin ungdoms store idoler bag den usminkede og alt andet end charmerende facade.

Skarpt og originalt
Nu er This Is Spinal Tap heldigvis ikke en ’rigtig’ dokumentarfilm, men en såkaldt ’mockumentary’ – en fupdokumentar – instrueret af Rob Reiner, der selv spiller Marty DiBergi. Men det er nemt at lade sig narre, for alt omkring dette fiktive band, Spinal Tap, ligner til forveksling the real deal. Musikken, manererne, koncerterne, de interne stridigheder – alt er skrevet og formet med sans og respekt for detaljen, selv om tingene selvfølgelig er vredet i retning af satiren og overdrivelsen.
Bag manuskriptet står, ud over Reiner selv, komikerne og skuespillerne Christopher Guest, Michael McKean og Harry Shearer, der tilmed leverer virkelig begavede og underholdende præstationer som Tufnel, St. Hubbins og Smalls. De tre, der også har skrevet musikken og sangene og fremfører dem i filmen, udleverer ikke deres karakterer, mens de blinker vidende til publikum. De spiller dem i stedet rent og lader de sympatiske fjolser udlevere sig selv.
Sammen har trekløveret siden lavet flere mockumentarer med Guest ved roret – bl.a. Waiting for Guffman og Best in Show – og selv om filmene ikke helt kan leve op til This Is Spinal Tap, hvad angår vid og bid, så er de stadig blandt de seneste 20 års skarpeste og mest originale, amerikanske komedier. Deres nye film, A Mighty Wind, er ligesom This Is Spinal Tap lige udkommet på dvd, og denne gang er det folkemusikken, der må holde for. A Mighty Wind, der er instrueret af Guest, skrevet af Guest og komikeren Eugene Levy og har Guest, Levy,
Shearer og McKean i hovedroller, begynder med et dødsfald. En anerkendt newyorker-impressario stiller træskoene, og hans tre voksne, mundhuggende børn beslutter sig for at stable en hyldestkoncert på benene og kontakter alle de folkemusikere, som faren havde i stald, og som var store i 60’erne.
Stilen er dokumentarisk med folk, der taler direkte til kameraet, og indlagte koncertklip, der fører os frem mod den store aften, hvor rådhuset i New York er vært for den store fest i folkemusikkens navn. Det kommer naturligvis ikke til at gå stille for sig, blandt andet fordi det er slet ikke så let at samle labile og debile folkemusikere, der ikke længere kan være i stue med hinanden.
Guest og Co. har også skrevet musik og sange til A Mighty Wind med stor fornemmelse for og kærlighed til den ægte folkemusik, om jeg så må sige. Når Guest, Shearer og McKean står på scenen som The Folksmen og fyrer den af, smiler man nok af det synlige vanvid, men bliver samtidig revet med af den ærlige begejstring, som de udstråler.
Der er ingen, der laver film som Guest og hans venner, og både This Is Spinal Tap og A Mighty Wind er meget, meget morsomme og musikalske film. Se dem!

*This Is Spinal Tap. Instruktion: Rob Reiner. Region 2. Sandrew Metronome
*A Mighty Wind. Instruktion: Christopher Guest. Region 2. Sandrew Metronome
*Kan købes i alle ordentlige dvd-butikker

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her