Læsetid: 4 min.

Når det for alvor bliver sjovt

Det gør ikke ondt. Det gør ikke ondt. Det gør ikke ondt. Det er sjovt. Sådan skal Rasmus Henning messe når smerten melder sig i morgendagens triatlon. Så kan han vinde OL-guld, vurderer både hans mentale træner og atleten selv
25. august 2004

OL 2004
Hvis det er længe siden læseren har haft en sygedag uden at fejle noget, var det måske en god ide allerede i aften at placere en hostende sygemelding på telefonsvareren. For i morgen klokken 09.00 sender DR hele mændenes triatlon-konkurrence, hvor Rasmus Henning er blandt de mulige medaljetagere.
»Jeg er blandt de fem-seks, der har mulighed for at vinde. Hvis formen rammes, og det taktisk går, som jeg har planlagt, er det bestemt realistisk,« lyder det via e-mail fra Rasmus Henning.
Også hans mentale træner Ulrich Ghisler – landstræner i langrend, teambuilder, læge og operasanger – tror den danske atlet har gode mu-
ligheder for at ramme toppen på dagen. Ikke mindst fordi de to i samarbejde har flyttet fokus væk fra smerten i den cirka to timer lange konkurrence, hvor pulsen arbejder tæt på det røde felt. Det er for sjov. Det er en leg. Ikke en straf.
»Vi har arbejdet meget med at glæde sig til stævner, acceptere og tolerere smerte, turde tage initiativ og udstråle autoritet og at kunne hive noget ekstra op af po-
sen i den afsluttende fase, hvor alle er trætte,« forklarer Ulrich Ghisler – der også har hjulpet Rasmus Henning med at klare den uvante interesse fra citatsultne medier, der måske opererer mere nærgående end Informations høfligt mailede spørgsmål:
»Op mod OL har det af det mentale træningsfokus også handlet om at håndtere presset fra medier og den hjemlige triatlonverden,« forklarer Ulrich Ghisler. Han undrer sig over, at danske atleter ikke i højere grad supplerer den fysiske træning med systematisk mental forberedelse. Ved dette OL har Danmark blandt andet mistet en sølvmedalje i sejlsport, fordi en presset sejler lavede en fatal fejldisponering.
»Jeg har aldrig forstået hvorfor det ikke bliver højere prioriteret, der er utrolig meget at hente,« vurderer han – uden adresse til specielle atleter.

Hvor skal slaget slås?
Hvis det skulle blive til en pjækkedag, er det meget godt at kende substansen i konkurrencen. Triatlon er ikke bare triatlon – det kan udføres på mange forskellige måder. Men grundsubstansen går igen – svømning, cykling og løb. På den olympiske distance, der også kaldes den klassiske distance, svømmer atleterne 1.500 meter, cykler 40 km og løber 10 km. I den rækkefølge.
Rasmus Henning er nummer 11 i verden på ranglisten, men tallet lyver, som han selv indikerer. Han har tidligere vundet en world cup-konkurrence på den olympiske distance i netop Grækenland, og er blevet nummer tre to gange i henholdsvis Japan og Mexico på distancen. Triatlon giver tre muligheder. Ingen må gå helt galt. Og én skal gå ekstraordinært godt. Rasmus Henning vurderer selv, at det er i cykelløbet slaget skal slås for hans vedkommende.
»Hvis jeg er i stand til og får lov at køre væk fra de øvrige hurtige løbere på cykeldelen, kan det blive afgørende. Det var sådan jeg vandt for-OL og EM,« forklarer han.
Men det er blevet sværere at cykle væk fra konkurrenterne. Før var det forbudt at tage pace på en stærkere konkurrent og lægge sig i vedkommendes baghjul. Der skulle være mindst 10 meters afstand. Den regel har IOC krævet fjernet af hensyn til publikum. I dag er det tilladt at ligge på hjul – drafte. Dermed kan svagere cykelryttere komme frelste gennem cykelløbet. Omvendt er cykelruten krævende, hvilket tilgodeser de stærkeste…
Under alle omstændigheder gælder det om at komme med første gruppe hjem i svømningen. De første svømmere vil ofte holde sammen som gruppe i det efterfølgende cykelløb – indtil konkurrencen åbnes for alvor i det afsluttende løb. Rasmus Henning bør ikke få problemer i svømningen. Før han blev triatlet var han konkurrencesvømmer.

Hjelm til salg
Lykkes det Rasmus Henning at komme gennem svømningen og cykelløbet i førergruppen, venter den store mentale udfordring i slutningen af konkurrencen – løbet.
»Triatlon har på den olympiske distance den største udfordring både mentalt og fysisk på de sidste to-tre km af løbet,« forklarer Ulrich Ghisler. Når smerten melder sig gælder det om at fastholde målsætningen og ikke give efter for trangen til at skrue ned.
»Udfordringen på det tidspunkt er ikke at give efter for trætheden, og at det gør ondt,« mener Ulrich Ghisler, der understreger, at vinderen sandsynligvis er den atlet, der gennem alle faser af de tre discipliner disponerer sine kræfter rigtigt. Man kan sagtens ligne en medaljevinder efter svømningen og alligevel komme hjem som nummer næsten sidst.
Skulle pjækkedagen udvikle en sund interesse for triatlon, kan man besøge Rasmus Hennings hjemmeside, hvor han sælger ud af sit udstyr. Her under OL har der været gang i butikken, blandt andet er et par fejlindkøbte, men ubrugte løbesko røget over disken mellem et par af Informations besøg. Og man kan stadig hente for eksempel en let brugt hjelm af mærket Bell.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu