Læsetid: 3 min.

Najaf splitter Iraks shiitter

Kampene mellem shia-muslimer og koalitionsstyrker i Najaf skaber splittelse blandt Iraks shia-muslimer og i den øverste irakiske ledelse
12. august 2004

Iraks shia-muslimer står dybt splittede efter den seneste uges kampe mellem den radikale shia-muslimske præst Moqtada al-Sadrs Mehdi-milits og de amerikanske koalitionsstyrker i den hellige by Najaf. Selv på øverste plan i den nye irakiske ledelse er der nu uenighed om regeringens støtte til amerikanernes angrebsstrategi.
Ibrahim Jaafari, en af Iraks to vicepræsidenter, opfordrede i går i et interview med tv-stationen al-Jazeera de amerikanske styrker til at trække sig tilbage fra Najaf og lade irakiske sikkerhedsstyrker tage over:
»Jeg opfordrer de multinationale styrker til at forlade Najaf og kun lade irakiske styrker blive tilbage,« sagde Jaafari, der er en respekteret politiker, som står i spidsen for en af landets største shiamuslimske grupperinger, Dawa-partiet.
»Irakiske styrker kan administrere Najaf og sætte en stopper for voldsfænomenet i denne by, som er hellig for alle muslimer,« fortsatte han og opfordrede regeringen til at holde »de politiske broer åbne« over for al-Sadr.
Vicepræsidentens udtalelser kom efter, at ministerpræsident Allawi omvendt havde opfordret al-Sadrs oprørere til at forlade Najaf. Allawis talsmænd var ifølge Reuters overraskede over Jaafaris udtalelser, men havde ikke umiddelbart nogen kommentarer.
Det lod imidlertid ikke til at hverken amerikanske eller irakiske styrker havde tænkt sig at følge opfordringen. Ifølge BBC forbereder de i disse timer et stormløb mod Najaf.
»Irakiske og amerikanske styrker er i gang med de endelige forberedelser til at afslutte den kamp som Moqtada-militsen startede,« sagde Anthony Haslam, der står i spidsen for de amerikanske styrker i området.

Løsrivelse
Ikke kun shiamuslimerne i den overgangsadministrationen er splittede efter de nye kampe flere steder i Irak igen er blusset op. Også den magtfulde shiamuslimske blok, som forhandlede en våbenhvile på plads mellem al-Sadr og amerikanerne i juni, er nu blevet delt i to grupper, fortæller et medlem til Knight Ridder Newspapers i Bagdad. Kilden forklarer, at den ene gruppe består af Allawi og hans allierede, inklusive sikkerhedsrådgiver Mouwaffaq al-Rubbaie, mens den anden gruppe består af shiittiske ledere, der ikke kom med i den midlertidige regering, og som har forsøgt at mægle i den nuværende krise.
I Sydirak har Basras viceguvernør, Salem Uda al-Maliki, sagt, at han snart vil komme med en officiel meddelse om, at en række af de sydlige provinser løsriver sig fra centralregeringen i Bagdad. Ifølge kilder, al-Jazeera har talt med, ønsker al-Maliki, at Basra, Misan og Dhi Qar-provinserne løsrives, ligesom han skulle ønske at lukke Basra havn og stoppe olieeksporten.
Al-Maliki udtaler, at han har truffet beslutningen om løsrivelsen, fordi den midlertidige irakiske regering er »ansvarlig for kampene i Najaf«. Han har dog endnu ikke taget konkrete skidt eller offentliggjort hvordan, han vil føre løsrivelsen ud i livet.
Viceguvernøren bakkes op af Ali Hamud al-Musawi, som er formand for Misans lokalråd.
»Denne reaktion (fra al-Maliki, red.) er et svar på de forbrydelser mod irakere, der er blevet begået af en illegal og ikke-folkevalgt regering og besættelsesstyrkerne, som hævdede, at de kom for at befri Irak. Men det viste sig, at de kom for at dræbe irakere,« siger han til al-Jazeera.
Al-Musawi siger desuden, at der i øjeblik er forhandlinger i gang med »vores brødre i Basra« om løsrivelsen af de sydlige provinser: »Vi diskuterer beslutningen, og vi vil stoppe olieproduktionen i Misan, indtil Bagdads regering genfinder sin logik og indser, at millioner af irakere føler med indbyggerne i Najaf og Kerbala.«
Mens indenrigsminister Adnan al-Janabi afviste løsrivelsessnakken ved at påpege, at »viceguvernøren i Basra kun er en irakisk embedsmand i Basras byråd og ikke repræsenterer regeringen«, mener den politiske analytiker og forhenværende professor ved Bagdad Universitet Dr. Dhafir al-Ani, at en splittelse af landet er en reel risiko.
»Intet kan overraske mig. Det er lang tid siden vi først hørte om opbrudsscenariet, og det lader til, at stemningen i Irak i disse dage er frugtbar for gennemførelsen af hvilken som helst dagsorden,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her