Læsetid: 3 min.

Den nye edderkoppesag

10. august 2004

SÅ KOM DEN, den serie, mange aviser drømmer om. Ud fra en betragtning om, at der ikke sker noget af relevans for menneskeheden, når Folketinget er lukket, og halvdelen af journalisterne holder ferie, ynder den danske presse at give plads for en masse let sommerunderholdning. F. eks. anmeldelser af forskellige typer sodavandsis eller noget om små grønne mænd, der lander på jorden i en ufo. Dette stof plejer at fremstå på dertil indrettede sommersider.
Så meget mere rosværdigt var det, at dagbladet Politiken forrige søndag kunne eksponere en kæmpeedderkop på forsiden samt lade edderkoppetemaet fylde side to og tre også – (bortset fra artiklen narkomaner mangler sprøjter) – for siden at følge op med en daglig historie på indenrigssiderne. Endnu flere er på vej.
Netop Politikens bladhus har jo via datteravisen Ekstra Bladet stolte traditioner i genren edderkoppejagt. Man husker endnu sagen lige efter krigen, hvor journalisten Poul Dalgaard fra Ekstra Bladet sammen med Anders B. Nørgaard fra Social-Demokraten optrevlede korruption langt ind i politiets egne rækker. En sag, der netop blev kendt som…
edderkoppesagen.

PÅ DEN BAGGRUND havde man store forventninger. Man nåede i al fald lige at tænke tanken, og at hvor var det godt, at en avis nu ville rydde op i en eller anden stor sag. Det sker alt for sjældent, og når det endelig sker, falder historierne ofte sammen så elegant som en mislykket soufflé i en skrantende bageovn, under presset fra en ærgerrig redaktørstand, for hvem intet kan blive for stort eller småt. Tag f.eks. sagen om plejehjemsassistenten, der kom i mediernes store gabestok som formodet massemorder, men endte med at blive pure frikendt.
Jamen, glimrende, hvis man nu omsider var på sporet af noget stort i den hjernehalvdel af bladhuset, der trods alt er mest troværdig.

I DEN FORLØBNE gode uges tid er det da også blevet til artige afsløringer. Således kunne man allerede på den nye edderkoppe-kampagnes første dag læse om en edderkop på størrelse med »en mindre kampvogn,« som to biologistuderende havde fundet ved Salten Langsø nær Silkeborg. Sådan en havde de ikke lært om i edderkoppe-timerne.
Det var jo godt at få afsløret sådan en krabat (men heller ikke let, for den bor nede i jorden og kommer kun op et par dage hvert år).
Lovende start. Det seriøse signaleres også ved, at der forlanges fotodokumentation. Man kan ikke bare komme og påstå, at man har set en edderkop.

NYD DET så længe, det varer, kan man dog også fristes til at sige, for siden er det kun blevet til en enkelt hvepseedderkop, fundet af to fagfolk ved Mogenstrup-åsen på Næstved-kanten.
Dette til trods for, at Den Store Edderkoppejagt, som artikelserien markedsføres som, gælder både kvadrat-, kors- og hvepseedderkopper, og at avisen er i alliance med Naturhistorisk Museum samt har appelleret til alle danske familier og skoleklasser om at deltage i jagten. (Formodentlig er man også åben for anonyme tips a la Deep Throat i Watergate-sagen samt single-boende danskere, hvis de skulle få opsnust en edderkop af den relevante art.)
Ærgerligt nok, for selv om vi endnu er langt fra Svend Aage Hasselstrøm og den oprindelige edderkoppesag, så har vi her med et godt formål at gøre, nemlig en kortlægning af bestanden af de små ottebenede, der ifølge sagkundskaben er et »fascinerende dyr med et ufortjent dårligt ry«. (F.eks. kan en enkelt types spind bruges til at fremstille skudsikre veste af, som den amerikanske forfatterinde Margaret Atwood har påpeget i forbindelsen med udgivelsen af en ny roman. Hvorved ny-edderkoppesagen pludselig er helt ny-aktuel).
Men sæt man nu ikke finder flere af de sjældne edderkopper?
I en tid, hvor bagsidestof bliver bærende forsidestof, kan man vel sætte yderligere et par reportere på opgaven, tilknytte en doktor udi spind samt aktivere kollegerne i bladhusets anden halvdel til at ’plante’ nogle eksemplarer rundt om i sommerlandet i ren solidaritet med moderavisen. Udplantning af beviser er et ikke ukendt fænomen i moderne liv fra opfindsomme krimiserier til præsidentvalgkampe.
Blot her plantet som ide. Der er ingen grund til at vride et så væsentligt kampagnestof ud af proportioner, og proportioner er, hvad det handler om her, så helm ikke, go for it! Henne for enden af serien vinker Cavling med sin pris.

Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her