Læsetid: 4 min.

En omblæst præsident på visit

Mens hjemmefronten sejler i korruptionsskandaler puster Nicaraguas præsident ud på statsbesøg i Danmark
30. august 2004

MANAGUA – Anmeld korruption! Ud med korrupte politifolk og dommere – ind med den rene samvittighed. Sådan lyder budskabet i en tv-spot til Nicaraguas cirka fem mio. borgere dag efter dag på landets førende tv-kanal Canal 2 imellem reklamer, nyhedsudsendelser og tårevædede mexicanske kærlighedsserier.
Afsenderen af budskabet er Nicaraguas rigsrevision. Budskabet er dermed også et udtryk for den nicaraguanske præsident Enrique Bolaños indædte kamp mod korruption i landets statslige institutioner.
En kamp, der har fået det internationale samfund og de udenlandske donorer til at klappe begejstret i hænderne over landets liberale præsident, der i dag indleder et to dages statsbesøg i Danmark.

Donor-yngling
Besøget kommer godt et år efter, at Anders Fogh i november 2003 aflagde Nicaragua det første danske officielle statsministerbesøg siden den sandinistiske revolution i 1979. Med sit besøg kvitterede Fogh for Bolaños-regeringens tiltag mod korruption og for gennemsigtighed, der både har sikret Nicaragua fortsat udviklingsbistand fra Danmark, og som i begyndelsen af 2004 også reducerede Nicaraguas udlandsgæld med 80 procent.
Både skiftet til en liberal regering i Nicaragua og Bolaños’ politik er populært hos donorerne. Som Fogh sagde til Information under sit besøg dengang: »Det er et vigtigt princip for os, at udviklingsbistanden bliver givet til lande, hvor vi føler, vi får noget tilbage for pengene.«
Bolaños har med andre ord vist sig at være en præsident af den type, de udenlandske donorer lige nu allerhelst vil have i Mellemamerikas fattigste land: En borgerlig statsmand der vil reformere retsvæsenet, formindske den offentlige sektor og stimulere det private erhvervsliv.
Men selv om Bolaños forsøger at tale til nicaraguanernes fornemmelse for retfærdighed, er hans popularitet hjemme i Nicaragua langt mere behersket end i udlandet.
Godt nok er den gængse holdning, at Bolaños enten slet ikke er korrupt eller også bare er mindre korrupt end sin forgænger, Arnoldo Aleman, der for få måneder siden blev idømt 20 års fængsel for hvidvaskning af penge, embedsmisbrug og korruption. Men befolkningens tillid til »god regeringsførelse«, som er det væsentligste argument for Danmark og andre donorer for at blive ved med at spytte cordobas i den nicaraguanske statskasse, ligger lige nu meget lavt. Det samme gælder tilliden til Bolaños fra det retssystem, han forsøger at reformere.

Krise i gang
En række skandaler, der i de seneste par måneder har rullet gennem landet, har nemlig fået Bolaños til at rette alvorlige anklager mod Nicaraguas dommerstand og har nu resulteret i en større krise mellem den udøvende og dømmende magt.
En af de største skandaler handler om den italienske mejerigigant Parmalat, der har fået et grotesk efterspil i Nicaragua. En lokal dommer i Managua har ifølge Bolaños har blandet sig uretmæssigt i en strid om hvem, der skulle administrere Parmalats forgældede nicaraguanske filial, og har dermed sat udsigten til udenlandsk investering i Nicaragua på spil.
Sagen har fået udlandet til at erklære Nicaragua på gyngende grund, når det gælder udenlandsk erhvervslivs retssikkerhed og dermed fremtidig lyst til at investere. Den har derfor også fået Bolaños til at kræve, at den nicaraguanske rigsadvokat, Alberto Novoa, nu skal undersøge habiliteten i dommerstanden.
En anden skandale er sagen om en af Bolaños partifæller, der stiller op til det kommende borgmestervalg i Managua. Han anklages for korruption, hvilket kan koste ham hans borgmesterkanditatur. Sagen er ifølge Bolaños’ støtter kun udtryk for politisk indflydelse i det samme retssystem, som ved seneste borgmestervalg fik forpurret en anden liberal kandidats borgmesterchancer, da man flyttede Managuas bygrænse en kilometer væk fra hans hus, hvorved kandidaten ikke længere var berettiget til at opstille.

Korruptionskultur
Men sagen om Parmalat og borgmesterkandidaten er langt fra enestående tilfælde.
Det er velkendt, at retsvæsenet i al almindelighed er gennemsyret af en kultur, der betyder, at den, der har penge og gode forbindelser, i mange tilfælde kan købe sig til falske lægerapporter, få bevismateriale til at forsvinde hos anklagemyndigheden eller opnå andre fordelagtigheder i en retssag. At dommere udsat for kritisk journalistik forsøger at true journalister til tavshed, hvilket var tilfældet i sidste uge for en journalist fra det landsdækkende dagblad La Prensa. Eller bare at den nu dømte eks-præsident Arnoldo Aleman med en dommerkendelse i hånden kan holde politiske møder eller barnedåb med gallagæster i sin sygeseng på landets fineste hospital, hvor han p.t. afsoner sin straf på grund af dårligt helbred.
Det er bl.a. sager som disse, der har fået Nicaraguas befolkning til gradvist at miste tilliden til både deres retssystem og Enrique Bolaños’ formåen som den præsident, der med udlandet i ryggen vil revolutionere landet.

Politiseret retsvæsen
Baggrunden for den nuværende krise mellem regering og retsvæsen har sine rødder i en gammel- og velkendt virkelighed i landets politiske system. Igennem de seneste år har de to største partier i Nationalforsamlingen – El Frente Sandinista de Liberacion Nacional (FSLN) og Bolaños parti Partido Liberal Constitucionalista (PLC) – fået politiseret retssystemet, efter at de i 2000 indgik en pagt, som betyder, at Højesteretsdommere bliver politisk udpeget.
Ifølge den gængse opfattelse i landet, bruger partierne nu ublu deres indflydelse i retssystemet til at opnå magt og indgå forskellige politiske studehandler til egen fordel.
Denne påstand afvises blankt af dommerstanden, men er ikke desto mindre årsagen til, at Bolaños som en del af sine planlagte reformer af retsvæsenet vil have lavet udvælgelsessystemet af dommere om. Om det vil lykkes Bolaños at få bugt med skandaler og korruptionskultur vil få afgørende indflydelse på, hvorvidt han vil vedblive at være donordarling – også i Danmark.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu