Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

5. august 2004


Cartier-Bresson død, 95 år
*Den legendariske franske fotograf, Henri Cartier-Bresson, der verden over hyldes som en af det 20. århundredes mest markante og indflydelsesrige fotografer, er død, 95 år. Det oplyste nære venner af Cartier-Bresson i går, rapporterede flere medier. Han døde mandag i den sydfranske by l’Isle-sur-la-Sorgue og blev begravet ved en privat ceremoni onsdag.
Cartier-Bresson blev født i august 1908 i Paris. Efter først at have studeret kunstmaleri, begyndte han at fotografere i 1931 og blev en af pionererne inden for en ny fotografisk stilart. Han rejste til Afrika, hvor han tilbragte et år som jæger og tog sine første fotografier, hvoraf kun få stadig eksisterer i dag. Da han vendte hjem til Frankrig, fik han for alvor øjnene op for kameraets muligheder, anskaffede sit første Leica kamera – der siden blev hans foretrukne – og begyndte, med sine egne ord, at »strejfe gennem gaderne, fast besluttet på at indfange livet, at bevare livet i dets udtryk«.
I 1947 var han, sammen med kolleger fra den venstreorienterede franske avis Ce Soir, medstifter af det hæderkronede fotoagentur Magnum, der gennem årtier satte nye, høje standarder for fotografiske reportager fra hele verden. Blandt de mange berømtheder, han har portrætteret, er filosoffen Jean-Paul Sartre, sangerinden Edith Piaf og hertugen og hertuginden af Windsor.ritzau

Nye danske film i biografklub
*Når Biografklub Danmark blænder op for den 10. sæson, vil de danske film være rigt repræsenteret på lærredet. Programmet for klubbens syv film i 2004-05 er netop blevet offentliggjort, og heraf er fire af de nye spillefilm på listen danske eller danske produktioner. Sæsonen indledes med Susanne Biers Brødre, som senere følges op af debutanten Nikolaj Arcels politiske thriller Kongekabale, Hella Joofs Oh Happy Day samt Bille Augusts engelsksprogede Return to Sender. De resterende film tæller Joel Schumachers Phantom of the Opera, Ken Loachs Et dristigt kys samt Peter Chelsoms Shall We Dance.
Sidste sæson valgte 125.000 danskere at se nye film til halv pris i Biografklub Danmarks regi. www.biografklubdanmark. dk msk

Animationsværksted på festival
*Når Odense Film Festival afvikles i dagene 9.-13. august, er der også et program for børn. Her vil det mobile animationsværksted Projekt ANIMA give skolebørn mulighed for selv at lære at lave tegne- og dukkefilm, så de får en forståelse for, hvor mange timers forberedelse, der ligger bag det levende univers i en enkelt lille film.
Værkstedet holder åbent dagligt fra kl. 9-13 med plads til 40 børn af gangen. Hver eftermiddag fra kl. 14-16 er der desuden storyboardværksteder med plads til 20 børn.
Ugens produktioner samles på et bånd, som kan bestilles efter festivalen.
www.filmfestival.dk
www.animationshuset.dk msk

Madvig Plus Østergaard
*Madvig Plus Østergaard er navnet på et nyt program på P3, der får premiere 9. august.
Programmet, der sendes på hverdage fra kl. 12-15, varetages af værterne Lisbeth Østergaard og Thomas Madvig, der med god musik og direkte lytterkontakt skal bære lytterne igennem timerne på jobbet efter frokostpausen.
Det sker med konkurrencer, events, interviews og intimkoncerter og musiknyt. msk

Oplæsning på The Lab
*I morgen aften er der atter oplæsning på The Lab, hvor den amerikanske digter Kenneth Goldsmith lægger vejen forbi som en del af en større Skandinaviensturné. Denne aften på Lab vil han for første og formentlig sidste gang læse på dansk.
Niels Frank læser op af Første person, anden person, mens Martin Larsen, Palle Sigsgaard, Majse Aymo-Boot og Pejk Malinovski, der også er kendt som Basilisk, kommer med bidrag fra deres seneste Idémarathon. Det sker på
Vesterbrogade 107 B kl.
20. msk

Kortest muligt
*Filmpris Jørgen Leth og Lars von Triers film De fem benspænd er på den internaionale Motovun Film Festival i Kroatien blevet hædret med filmkritikernes FIPRESCI-pris.
*Faithfull Sangerinden og legenden Marianne Faithfull, der netop har udgivet albummet Before The Poison, giver 13. november koncert i Vega i København. Billetter via BilletNet.
*Gloria I morgen genåbner Gloria Biograf på Rådhuspladsen i København med nye ejere. Første premierefilm i biografen er den italiensk-engelske, The Soul Keeper. www.gloria.dk msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her