Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

25. august 2004


Arkitekturbiennalen i Venedig
*Direktør i Dansk Arkitektur Center, Kent Martinussen, er netop blevet valgt til at sidde i juryen ved den 9. internationale Arkitektur Biennale, der afholdes i Venedig. Sammen med blandt andre filminstruktøren Peter Greenaway og kurator Kurt Forster skal Kent Martinussen uddele i alt tre ’Gyldne Løver’ samt otte specialpriser.
Det er første gang i biennalens historie, at en dansker sidder med i juryen. Samtidig er Danmark stærkere repræsenteret ved biennalen end nogensinde før.
Dansk Arkitektur Center bidrager selv med udstillingen Too Perfect: Seven New Denmarks i biennalens danske pavillon som det officielle danske bidrag. En udstilling som allerede er blevet genstand for stor international bevågenhed. Desuden vises 12 danske arkitekturprojekter på biennalens hovedudstilling Arsenale.
De ‘Gyldne Bjørne’ uddeles 10. september kl. 11 under de officielle festligheder.
Dansk publikum vi fra 8. september kunne se en tro kopi af udstillingen Too Perfect: Seven New Denmarks i Dansk Arkitektur Center. msk

Vilde med ’Fahrenheit 9/11’
*Efter blot 17 dage har Fahrenheit 9/11 sat rekord i danske biografer. 67.448 danskere har allerede indløst billet til filmen.
Således har Michael Moore slået sin rekord for Bowling for Columbine, der i løbet af de fem måneder, den var i biografcirkulation trak 57.000 danskere i biografen.
I København gik Fahrenheit 9/11 i sidste uge ind som nr. 1 på biografhitlisten. Det er første gang en dokumentarfilm præsterer en førsteplads. msk

Galschiøt i høj kurs
*En stor mængde bronze og kobberskulpturer af kunstneren Jens Galschiøt er over en længere periode blevet stjålet for aldrig at dukke op igen. Senest gik det i weekenden ud over to styk på hver 60 kilo, udstillet i Kolding, der bragte antallet af stjålne Galschiøt-skulpturer op på 15 alene i år. Ingen af kunstværkerne var forsikret.
Den uheldige kunstner har opgjort, at han i alt har mistet for 1,2 millioner kroner over 13 år.
»En meddeler har sagt, at det østeuropæiske kredse, som står bag, men alle synes, at det lyder tåbeligt,« siger Galschiøt til Ritzau.
Den stjålne skulpturer, forestiller meget udmagrede drenge, som er lavet efter fotos fra hungersområder og koncentrationslejren i Auschwitz.
»Det er ikke til at forstå. ’Hungerdrengene’, som der findes 25 af i alt, er det aldrig lykkedes at sælge. De er mest brugt i politiske aktioner. Det er ikke skulpturer, man normalt stjæler, hvis man ikke har en meget aparte eller meget moderne kunstsmag,« siger Galschiøt.
Ifølge kunstneren er der ikke meget metalværdi i skulpturerne. Politiet i Odense har samlet de forskellige tyverier under et og inddraget Interpol, oplyser han. msk

Herluf Bidstrup på Arbejdermuseet
*I forbindelse med Arbejdermuseets genåbning på fredag udstilles indtil 28. marts en række af tegneren Herluf Bidstrups originalværker.
Herluf Bidstrup, der døde i 1988, var den danske venstrefløjs førende satiretegner, men fik også sine tegninger bragt i mange af den socialistiske verdens dagblade.
Arbejdermuseet, der ligger i Rømersgade, fik for fire år siden tilbudt Bidstrups efterladte samling, og smagsprøver fra den indgår i den rigt illustrerede bog Herluf Bidstrup – satire og humor, der udsendes i forbindelse med udstillingen. Paw

Husensemble på Louisiana
*Violinisten Gidon Kremer og hans eliteensemble Kremerata Baltica er blevet fast tilknyttet Louisiana som husensemble.
Aftalen indebærer, at Gidon Kremer og co. fremover vil give flere årlige koncerter på museet, skriver Politiken.
Den første koncertrække er planlagt til at finde sted i juni 2005, oplyser museet. msk

Kortest muligt
*Tønder Festival Den 30. Tønder Festival er sat i gang med navne som Carlos Núnez, Niels Hausgaard, The McCalmans, Breaux og Neanders Jazzband på plakaten. I anledning af den runde fødselsdag starter festivalen en dag før sædvanligt (i dag) med en speciel koncert. Til 29. august. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her