Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

18. august 2004


Verdensnavne til Århus
*I anledning af at Århus Stiftstidende flytter sit hovedsæde til midtbyen næste år, er der indgået et samarbejde mellem avisen og Musikhuset, som gør det økonomisk muligt at trække større internationale koncertnavne til den jyske hovedstad. Foreløbig er fem arrangementer i hus, hvoraf der er sat dato og navne på to.
Allerede den 19. september giver den spanske sanger Julio Iglesias sin koncert i Musikhuset og næste år i oktober lægger den new zealandske sopran Kiri te Kanawa vejen forbi.
Musikhusets direktør Hans N. Hansen siger, at koncertsalen med kun 1.500 pladser hidtil har været for lille til at kunne bære de helt store verdensnavne. »Vi har ikke villet kaste en kvart eller en halv million kroner efter en koncert med et stort navn. Men disse navne kan nu tiltrækkes med Århus Stifttidendes hjælp,« sagde han på et pressemøde tirsdag.
Der er endnu ikke sat navne på de sidste arrangementer, men der arbejdes på en koncert med bred appel i foråret. Arrangementerne skal ikke nødvendigvis foregå i Musikhuset, men kan afholdes udendørs på havnen eller på Århus Stadion. Billetpriserne til de fastlagte koncerter kommer til at ligge mellem 500 og 750 kroner, skriver Ritzau. msk

Utzon forlænges
*Med foreløbigt 215.000 besøgende er udstillingen Jørn
Utzon – Arkitektens univers på Louisiana godt på vej til at blive en af de mest sete i museets historie.
Derfor har museet besluttet at forlænge udstillingen frem til den 12. september, så de, der endnu ikke har lagt vejen forbi Humlebæk, får endnu en chance for at nå det.
Efterårets store udstilling på Louisiana bliver Blomsten som billede – fra Monet til Jeff
Koons rummer i sit emnevalg en klassisk rammefortælling om den moderne kunst gennem de sidste 150 år med blomstermotivet som omdrejningspunkt. Den overordnede idé med udstillingen er at vise, at blomsten fungerer som en billedlig fremstilling af det at skabe kunst, og at den afspejler mange af de kunstneriske overvejelser, som moderne kunstnere har gjort sig. msk

Den bedste antihelt
*Britiske filmfantaster har stemt på Travis Bickle, den centrale figur i filmen Taxi Driver fra 1976, som filmverdenens mest værdsatte antihelt.
Travis Bickle blev spillet af Robert de Niro, der fik en Oscar for sin optræden.
Bickle er en forstyrret Vietnam-veteran, der tilbringer sine nætter bag rattet i en taxa, der fører ham rundt i New Yorks gader.
Filmen, der er instrueret af Martin Scorcese, affødte den klassiske replik »You talkin’ to me?«, som Bickle siger til sig selv i spejlet, mens han poserer med et mindre arsenal af pistoler.
Listen over anti-helte, som magasinet Total Film har valgt at kalde »karakterne du elsker at hade«, tæller desuden Jean Renos rolle som lejemorder i Leon, Michael Douglas i Falling Down, Mel Gibson i Mad Max og Anthony Hopkins i Hannibal Lecters skikkelse i The Silence of the Lambs. msk

Støtte til danske spillefilm
*Det Danske Filminstitut har givet støttetilsagn til seks danske spillefilm.
Det drejer sig om Morten Arnfreds romantiske komedie Den Store Dag, sidste del af Per Flys trilogi Drabet, Anders Thomas Jensens komedie Adams Æbler, Nicolas Winding Refns tredje Pusher-film, Simon Stahos svensk-danske Dag og Nat samt Martin Hagbjers Hvem var det der vandt i dag. msk

Ekdahl igen på svensk
*Efter næsten otte år med jazz og bossanova på engelsk samt to opsamlingsalbum, er svenske Lisa Ekdahl tilbage med nye sange på modersmålet, skriver Jyllandsposten. Den 15. september sender hun Olyckssyster på gaden, der er indspillet i det danske Puk-studie.
Eva Dahlgreen agerer gæstevokalist på samme måde som sangskriveren Lars Winnersbäck, der også producerer. msk

Kortest muligt
*Filmfestival Edinburgh International Film Festival afholdes i dagene frem til den 29. august.
*Boglegat Forfatteren Glenn Ringtved har modtaget Gyldendals boglegat for børnebogsforfattere og kan dermed vælge frit blandt bøger og værker fra forlagets udgivelser til en værdi af 10.000 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her