Læsetid: 2 min.

Partiet for de grønne børn

SF’s valgkampsstrategi er barberet ned til tre områder. Daginstitutioner, folkeskole og grøn omstilling. Og skattestop skal afløses af skatteloft, mener SF
11. august 2004

SF’s valgkampsstrategi er barberet ned til tre områder. Daginstitutioner, folkeskole og
grøn omstilling. Og skattestop skal afløses af skatteloft, mener SF

Det kommende valg tyder på at blive en hård kamp om børnefamiliernes gunst.
VK-regeringen har oprettet et splinternyt familieministerium, Socialdemokraterne har lovet en maks. udgift til daginstitutioner på 1.000 kroner, og SF vil over de næste seks år bruge 8,7 milliarder på forbedring af daginstitutioner og folkeskole.
Det slog partiets ledelse fast, da fem repræsentanter fra folketingsgruppen i går fremlagde partiets politik for det kommende år og det kommende valg efter sommergruppemødet i Skælskør.
Partiformand Holger K. Nielsen afviser, at partiet dermed hopper med på de store partiers dagsorden:
»Det er jo vores dagsorden. Vi har haft den i adskillige år, og så kommer de ind og tager den fra os. Det betyder da ikke, at vi skal forsvinde fra den diskussion. Tværtimod er vi glade for, at de nu også mener, at disse temaer er vigtige områder,« siger Holger K. Nielsen.

Grøn omstilling
De to personer, der skal tage kampene med regeringen og samtidig profilere partiets fokusområder, er erfarne spillere.
Villy Søvndal bliver ny familieordfører og skal sætte tryk på kravene om mere kvalitet i daginstitutionerne, mens Anne Baastrup skal stille skarpt på folkeskolerne.
De tredje punkt på SF’s dagsorden for det kommende år er grøn omstilling.
Partiet har formuleret, hvad det selv betegner som en ambitiøs plan for udbygning af vedvarende energi og energibesparelser. Partiets plan går blandt andet up på at udpege to nye vindmølleparker, give tilskud til alternativ energi, og så skal to byområder i Nordjylland og på Lolland udpeges som pilotområder for energibesparelser. Prisen for planen ligger omkring 500 millioner.
Holger K. Nielsen forklarer det grønne sats med de stigende oliepriser:
»Oliepriserne er på et meget højt niveau, og det er ikke nogen tilfældighed. Vi er på vej ud af oliealderen, og vi er nødt til at omstille den måde, vi producerer på,« siger han.
De mange milliarder til SF’s offensive satsning skal findes ved en ændring af skattesystemet. Partiet vil indføre det, de selv kalder et skatteloft, hvor det samlede skattetryk ikke må overstige niveauet fra 2001, hvor den nuværende regering tiltrådte.
»Vi er meget skeptiske over for både regeringens skattestop og S og R’s alternative skattestop. Det er meget svært inden for de rammer at finde pengene til de nødvendige velfærdsforbedringer. Derfor foreslår vi, at man laver et skatteloft på niveauet fra 2001. Det sikrer, at man ikke bliver flået i skat, men giver mulighed for de forbedringer, vi ønsker. Det er vores løfte til vælgerne,« siger Holger K. Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her