Læsetid: 4 min.

Rabbiner kalder Israel for umoralsk

Sharon-regeringen uddyber store sociale forskelle, er budskabet i et kontroversielt debatindlæg
28. august 2004

TEL AVIV – Det dansk-fødte medlem af Knesset, Michael Melchior retter en kraftig bredside mod Sharon-regeringen. I et opsigtsvækkende indlæg i dagbladet Haaretz kalder han Israel en umoralsk stat, som tilsidesætter jødiske og demokratiske værdier ved at lade store dele af befolkningen synke til bunds socialt.
En stor del af angrebet er rettet mod finansminister Benjamin Netanyahu.
»Jeg er klar over, at ikke alt er perfekt,« siger Eitan Lasri, der er mangeårigt medlem af centralkomiteen i det regerende Likud-parti og indtil for nylig har fungeret som rådgiver for Netanyahu.
»Men de store besparelser, som også har ramt de fattige har været nødvendige,« fortsætter Lasri.
»Netanyahu har skåret og privatiseret for at skabe vækst, og det er sket, så jeg kan kun sige, at Melchiors kritik er under bæltestedet. Netanyahu skærer, for at Israel kan overleve.«
Lasri, der er privat finansrådgiver, hævder, at Israels vækstrate efter nogle års krise nu ligger på fire pct., og at eksempelvis privatiseringen af en af landets storbanker åbner muligheder for alle.
»En aktie koster 300 shekel (godt 400 kr., red.), og det kan alle jo være med til,« siger han.
Den rabbineruddannede Michael Melchior sidder i det israelske parlament som eneste repræsentant for partiet Meimad, der i det daglige politiske arbejde optræder som en del af Arbejderpartiet.
Med Shimon Peres som formand ligger dette i forhandlinger med Sharon om at indtræde i en ny samlingsregering, og det er navnlig i den sammenhæng, israelske iagttagere har valgt at se hans usædvanligt skarpe udfald.
»Det er en tydelig advarsel til partiet mod at gå i samarbejde med Sharon, og Melchior gør det ved at præsentere os for en ubehagelig virkelighed, som Sharon har et stort ansvar for at have skabt,« siger Avshalom Vilan til Information.
Han er Knesset-medlem for venstrefløjspartiet Yahad, der arbejder på at skabe en ny socialdemokratisk blok sammen med Arbejderpartiet, og er navnlig forfærdet over hvordan Sharons finansminister, Benjamin Netanyahu, uddyber forskellen mellem rig og fattig.

De svage svigtes
»Der er ingen tvivl om, at Netanyahu arbejder hen imod fuld privatisering og en thatcheristisk økonomi i ordets fulde forstand,« siger han videre. »Sharon-regeringen opererer uden nogen som helst følelse for de svage i samfundet. Efter USA har vi den vestlige verdens største forskel på rig og fattig, men vi er uden amerikanernes økonomiske styrke, og derfor fører den nuværende regerings økonomiske politik os direkte mod katastrofen.«

Dansk sympati
På dansk grund er der sympati for Michael Melchiors synspunkter, om end holdningen er en smule tøvende. Formanden for venskabsforeningen Dansk-israelsk Selskab, Otto Rühl, »har stor respekt for Michael Melchior, som man er nødt til at lytte til.«
»Jeg frygter dog, at hans indlæg vil blive misbrugt af de mennesker, som er imod staten Israel. Når man diskuterer de sociale forhold i Israel, skal man have i baghovedet, at staten er meget presset. De sociale forhold hænger jo sammen med de store udgifter til militæret og mistede turistindtægter som følge af snart fire års intifada (palæstinensisk opstand, red.),« siger Otto Rühl.
Talmand for Mosaisk Trossamfund, Jacques Blum, siger:
»Kritik af Israel på et væsentligt område er altid rigtig. Det er godt, at debatten om de sociale forhold bliver taget for åbne vinduer. Men når Melchior skriver om manglende demokrati, så skal man huske, at netop det, at han kan fremsætte kontroversielle synspunkter, er et godt udryk for demokrati. Havde han fremsat de samme synspunkter i Saudi-Arabien eller i nogle af Israels nabolande, så var han blevet lagt på hjul og stejle.«
Avshalom Vilan deler Melchiors synspunkter og er især forfærdet over, hvordan sektorer som sundhed og undervisning har lidt under den nuværende regerings barske besparelser.

De fattige betaler
Torsdag meddelte den fattige by Lod, som Melchior nævner i sit indlæg, at skolerne ikke vil lukke op til starten på skoleåret i september, fordi der ikke er penge til at gøre dem skoleklar.
»Der bliver fortsat postet kæmpebeløb i bosættelserne på de besatte områder. Prisen betaler Israels fattige, og før det er bragt til ende, kan vi ikke tale om sandt demokrati,» tilføjer Avshalom Vilan: »Vi befinder os i en alvorlig overlevelseskamp, som vi ikke kommer igennem uden solidaritet med alle grupper af befolkningen.«

FAKTA
En af de mest umoralske stater i verden
*Under overskriften ’En umoralsk stat’ skriver Michael Melchior i avisen Ha’aretz. Her er uddrag:
»Israel, som definerer sig selv som ’en jødisk demokratisk stat’, er blevet en af de mest umoralske stater i den vestlige veden. I én disciplin kunne Israel vinde sikker guldmedalje – men ikke i Athen: I øgningen af indkomstkløften mellem samfundets øverste og nedre lag. Denne kløft bringer den menneskelige værdighed i fare og sår alvorlig tvivl om vores ret til at blive kaldt et jødisk, demokratisk samfund.«

»Det er et samfund, som lader 366.000 af sine børn i stikken og kaster dem på gaden; et samfund, som behandler sine fremmedarbejdere som dyr; et samfund, som foragter sine gamle og sender dem ud for at rode i affald. Det er et samfund, hvor en socialarbejder ifølge informationer fra Knessets Komité for Børns Rettigheder (...) kun kan afsætte i gennemsnit to minutter til hver familie i nød. Det er et samfund, som ligger i toppen af den internationale handel med kvinder. Et sådant samfund er hverken jødisk eller demokratisk.«

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her