Læsetid: 2 min.

Schröder-rival går til angreb

Den tidligere SPD-formand Oskar Lafontaine talte sig varm til et comeback i politik i Leipzig i går
31. august 2004

I fem år har Oskar Lafontaine holdt sig ude af politik, nu er han tilbage på den politiske scene som en af kansler Gerhard Schröders skarpeste modstandere i kampen mod Tysklands sociale nedskæringer.
»Det, vi skal gennemføre, er social retfærdighed,« råbte han under mandagsdemonstrationen i Leipzig i går. »Folkets interesser skal dominere, ikke et mindretals interesser.«
Indtil 1999 var Lafontaine SPD’s karismatiske formand og finansminister i Schröders første regeringsmåneder. Efter svære uoverensstemmelser med kansleren stak Lafointaine af fra politik. Først med de vedholdende protester mod Schröder-regeringens reformer åbner der sig nu en mulighed for et comeback.

’Blank kynisme’
I talen beskyldte han regeringen for at bryde sine valgløfter og at udøve »blank kynisme mod de socialt svage«.
Undervejs fik tilhørerne lange pauser, som blev udfyldt med råbene »Schröder skal væk!« og »Vi er folket!«
»Det eneste vi hører er (ordet) nedskæringer, men man kan ikke bygge et moderne samfund på nedskæringer. I centrum af reformpolitikken står begrebet ’eget ansvar’; dette begreb er forræderisk, fordi det betyder opsigelsen af et begreb, der hidtil lå til grund for Forbundsrepublikken. Eget ansvar er forbandet tæt på (begreberne) egoisme og hensynsløshed.«
Han gjorde også op med regeringens bestræbelser på at gøre det tyske arbejdsmarked mere fleksibelt.
»Det betyder: Væk med tryghed i ansættelsen, lavere lønninger, arbejdstider døgnet rundt uden hensyn til familier og uden hensyn til sociale og kulturelle traditioner.«
Danmark og Sverige som pædagogiske eksempel for de tyske reformer afviste Lafontaine med eftertryk.
»Hvis vi havde et skattetryk som Danmark og Sverige, ville vi have overskud i alle de offentlige kasser.«

Splittede demonstranter
Lafontaines optræden i Leipzig havde på forhånd splittet bevægelsen bag demonstrationerne. Præsten Christian Führer, der i DDR-tiden grundlagde traditionen, erklærede i går, at han ikke ønsker at se politikere instrumentalisere demonstrationerne; de skal være talerør for folket uden stemme.
»Det var en uskreven lov, at politikere ikke må tale på mandagsdemonstrationer – det har hidtil forskånet os for megen ballade, men den er indtrådt nu,« sagde Führer.
Moddemonstranter kastede æg efter Lafontaine.
Under sin tale kom Lafontaine ikke med nogen oplysninger om, hvad han selv agter at gøre nu, efter sin entré i politik, men det forventes, at han i de kommende uger vil overveje at tilslutte sig en initiativgruppe, der vil grundlægge et nyt socialdemokrati, Partiet for Arbejde og Social Retfærdighed (ASG). ASG kunne sammen med de østtyske reformkommunister (PDS) udgøre et venstreorienteret alternativ til SPD.
»For mig ville det være en behagelig følelse, hvis jeg får en kendt personlighed i det vestlige Tyskland, så jeg kan slippe for at skulle repræsentere vesttyskerne også,« siger Gregor Gysi, tidligere PDS-formand og uofficiel spidskandidat for partiet.
I 190 byer blev der afholdt mandagsdemonstrationer i går, heraf 40 i den vesttyske industridelstat Nordrhein-Westfalen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her