Læsetid: 3 min.

SF kræver miljøløfter

SF vil gå til valg på grøn revolution og kræver bindende aftaler med S og R
10. august 2004

Dansk Folkeparti har fået maksimal indflydelse som støtteparti, og nu vil SF lære af højrefløjens evner. Miljøpolitikken skal skærpes, ellers bliver der ingen fast støtte til en SR-regering, lyder tonerne fra SF’s sommer-gruppemøde.
»Da S og R sad i regering, var de simpelthen for sløve på miljøområdet. Hvis vi skal danne regering eller fungere som fast støtteparti, skal vi have nogle klare og bindende mål,« siger miljøordfører, Jørn Jespersen.
Han mener, at Socialdemokraterne lod sig rive rundt i manegen af fagforeningerne i forhold til at begrænse svineproduktionen, og at De Radikale først kom på banen med midler til naturbeskyttelse, efter de havde mistet regeringsmagten.
Men nu har piben fået en anden lyd – i hvert fald på papiret, mener Jørn Jespersen
»Det ser ud til, at både S og R ønsker at arbejde for en strammere miljøpolitik, men de skal skrive under på nogle bindende aftaler, før de skal regne med vores støtte. Vi skal være skrappere i vores krav – her har vi lært af Dansk Folkeparti, der virkelig har udnyttet deres indflydelse,« siger Jørn Jespersen.
Et af SF’s krav er, at klimapolitikken ændres, og at køb af CO2-kvoter bliver en undtagelse.
»Danmark skal leve op til sine egne forpligtelser, og vi skal have udformet en kombineret klima- og erhvervspolitik og satse på ny teknologi og derigennem skaffe nye arbejdspladser,« siger Jørn Jespersen.
Han mener, at der skal bevilliges flere penge til forskning og udvikling af nye teknologier til gavn for dansk økonomi og en bæredygtig global udvikling.
»Danmark kan ikke i fremtiden leve af, at eksportere halve grise. Vi skal markere os på forskning og udvikling, ikke mindst inden for teknologien. Den hastige befolkningstilvækst udgør et stigende behov for at kunne producere bæredygtigt, og her kan danske virksomheder for alvor gøre sig gældende, hvis forskningen og udviklingen får tilført tilstrækkelige midler,« siger Jørn Jespersen, der ikke her og nu ønsker ikke at sætte kroner og ører på miljøindsatsen.
Endelig er det et ultimativt krav fra SF, at en SR-regering vil vise vilje til at ændre den nuværende plan om at lægge miljøet ud til kommunerne i forbindelse med strukturreformen.

R: SF skal vise vilje
Hos De Radikale undrer man sig over SF’s udmeldinger om ultimative krav.
»Den slags bindende aftaler bør man altså vente med at se på til efter et valg,« siger miljøordfører, Elsebeth Gerner Nielsen.
Hun er enig i, at miljøet skal prioriteres højt under en ny regering, men kritikken af partiets tidligere indsats preller af: »Jeg synes, vi gjorde det udmærket, men man har lov til at blive klogere, og det vigtigste for mig er, at fornuftige forslag bliver gennemført. Nu skal SF bare vise deres vilje til at finansiere de forslag. Vi er dog enige i, at miljøet i den kommende strukturreform bør ligge under regionerne, og jeg har allerede stillet spørgsmål til den nye miljøminister og bedt hende genoverveje beslutningen,« siger Elsebeth Gerner Nielsen.
På SF’s møde er miljøet sammen med daginstitutioner, folkeskole, flere job og tid til omsorg en del af den dagsorden, der skal hive stemmer hjem ved næste folketingsvalg.
– Kan I ikke være bange for, at blive overhalet inden om af de andre partiers øgede fokus på miljøet?
Nej. Der er en ret stor oprydningsopgave efter Hans Christian Schmidt, og jo flere der vil være med desto bedre. Regeringen har muligvis indset, at de er nødt til at tage skeen i den anden hånd, men kun tiden vil vise, om Connie Hedegaard er pyntegrønt, eller om hun får lov at gennemføre en ny og mere fornuftig miljøpolitik,« siger Jørn Jespersen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu