Læsetid: 2 min.

SF udfordrer Hedegaard

SF byder ny miljøminister velkommen med 10 udfordringer på natur og miljø
12. august 2004

Hos SF er man glad for udnævnelsen af Connie Hedegaard (K) – men bekymret for, hvor meget magt regeringens nye miljøminister faktisk får.
»Umiddelbart er udnævnelsen af Hedegaard et værdig godt signal, men vi vil i de kommende måneder teste, om hun er pyntegrønt, eller om hun får egentlig indflydelse«, siger miljøordfører, Jørn Jespersen.
Partiet har på sit sommer gruppe-møde udformet 10 punkter, som den nye miljøminister i de følgende måneder vil blive udfordret på i Folketinget i form af spørgsmål, samråd og forespørgsler.
»Connie Hedegaard har tidligere har tilkendegivet, at hun er værdi-konservativ, og at hun vægter det fælles bedste og de langsigtede initiativer. Derfor burde disse test være spiselige for hende«, mener Jørn Jespersen.
Øverst på listen står en omformning af strukturreformen, så miljøspørgsmål henlægges til amterne, fremfor at skulle splittes op i kommunerne.
»Kommunerne har hverken tilstrækkelig viden eller den nødvendige distance mellem magthavere og erhvervsliv til, at de kan varetage natur- og miljøspørgsmål«, siger Jørn Jespersen.
Ministerens holdning til klimapolitikken skal også testes. Det skal være slut med at købe billige CO2-kvoter i Rusland, og der skal investeres i udbygningen af vedvarende energi, mener SF.
»Hvis vi går efter at udvikle den rigtige energibesparende teknologi, vil det gavne såvel danske erhvervsliv som den globale klimapolitik. Det kræver noget startstøtte til mindre virksomheder, som til gengæld vil skabe arbejdspladser og indtjening på lidt længere sigt. Desuden mangler vi en plan for, hvordan dansk energipolitik skal se ud efter 2007, og her er en enestående mulighed for ministeren til at sikre en fornuftig kurs«, siger SF’s energiordfører, Anne Grete Holmsgaard.
Hun opfordrer også Connie Hedegaard til at markere sig i forhold til EU’s planer om at udvide adgangen til køb af billige CO2-kvoter uden for EU’s grænser.
»Hun bør stemme nej til det forslag, for de kvoter er kun varm luft - der er ingen reduktion at hente i dem. Danmark bør selv bære hovedparten af ansvaret for at bringe CO2-udslippet ned, det vil man også have respekt for i EU«, siger Anne Grete Holmsgaard.

Kemikalie-testen
Ministeren skal også testes på sin vilje til at føre en stram kemikaliepolitik.
»Blair, Chirac og Schröder har under udformningen af EU’s ny kemikalielov, REACH, arbejdet for at tilgodese kemikalieindustrien og dens konkurrenceevne. REACH blev under pres fra de store lande flyttet fra miljø- til erhvervsministrene, den skal tilbage, hvor den hører til, og har bør ministeren markere sig med en stærk dansk profil«, siger Jørn Jespersen.
I næste uge vil ministeren på et samråd blive konfronteret med udfordringen om at mindske bøndernes indflydelse på udformningen naturområder.
»Nationalparker er befolkningens og naturforvaltningen bør altså ikke ligge hos bønderne. Men nu må vi så se, hvad ministeren egentlig vil«, siger Jørn Jespersen.
Connie Hedegaard havde i går ikke mulighed for at kommentere udfordringerne, som hun altså vil blive mødt med i Folketinget de kommende måneder.

FAKTA
10 test
*SF’s 10 test til Connie Hedegaard:
1. Ændring af strukturreform; miljø til regionerne
2. Stram klimapolitik, sats på erhverv – begrænsning af kvote-køb
3. Styrket kemikaliepolitik – REACH tilbage til miljøministre
4. Genopretning af miljøbistand
5. Nej til højere grænseværdier for kemikalier og pesticider
6. Afskaf ventelister til naturprojekter
7. Afskaf bøndernes vetoret mod nye nationalparker
8. Ny udpegning af naturområder
9. Revision af vandmiljøplan III – krav om naturbræmmer
10. Stop for nye svinefarme – plan for miljøregulering

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her