Læsetid: 3 min.

Den sprøde frø spiser døgnfluer til morgenmad

Crunchy Frog fejrer 10 års fødselsdag med spröd koncert i Malmö denne lördag. Pladeselskabets avantgardistiske chokolade-formel går branchens kommercielle logik stik imod, hvilket har dannet skole og givet giganterne noget at tænke over. Tillykke
13. august 2004

Musik
Det er ikke blot en god anledning til at fræse over broen – eller ’bron’, som broderfolket vist staver til den. Når Malmöfestivalen denne weekend fejrer 20 års fødselsdag, er der ligefrem en dansk fest i festen. Wolla.
I løbet af lørdagen markerer godtfolkene hinsidan, at det er 10 år siden, de fire medlemmer af bandet Thau grundlagde den største succes i dansk indierocks stakåndede historie.
Ikke indspilningen af én skelsættende plade, ikke opdagelsen af ét stjerneskud, ikke skabelsen af et gyldent koncept eller tv-format à la »Stjerne For En Aften«. Men, derimod, indspilningen af plus-30 opsigtsvækkende album og ep’er, opdagelserne af de labreste topskud i dansk pop og et totalt opgør med den konceptuelle døgnfluemusik, der ellers tynger pladebutikkernes hylder (for snarest efter at blive fjernet, hvis ikke lige tv-kampagnen har vist sig at sødsnakke de troløse forbrugere).
Den samlede betegnelse for herligheden er Crunchy Frog, der efterhånden har vokset sig til en magtfaktor i dansk musik. Pladeselskabet, som til at begynde med holdt til i direktør Jesper Reginals daværende lejlighed på Nørrebro, tegner sig for en ordentlig håndfuld af navne, der har gjort dansk rock lidt mindre upåagtet i udlandet. Junior Senior, The Raveonettes og Superheroes for at nævne de bedst sælgende af dem.
Navnet Crunchy Frog kommer af en legendarisk Monty Python-sketch, hvor slikfabrikanten Milton (Michael Palin) forhøres af politimanden Praline (John Cleese) omkring en særlig chokolade-boks og i særdeleshed de chokoladeovertrukne crunchy frogs. Med stor selvfølge forklarer Palin, at der rigtignok er døde frøer i. Rå, rensede babyfrøer specielt importeret fra Irak, vel at mærke. Fineste kvalitet.
»Jaså,« prøver John Cleese, »men behøver der virkelig være knogler i frøerne?«
»I allerhøjeste grad. Ellers ville de jo ikke være sprøde. Og vi bruger altså ikke kunstige tilsætningsstoffer,« forsikrer chokoladefabrikanten.
Ud over at det er en sjov reference at have, så giver det også god mening, at Thau-medlemmerne Ulrik Petersen, Jesper Sand, Jesper Rofelt og Jesper Reginal valgte Crunchy Frog som deres labelnavn. Gennem de 10 første år er det netop det totale fravær af kunstige tilsætningsstoffer, som har excelleret i pladeselskabets dispositioner. Ikke at det syntetiske på nogen måde skyes i eksempelvis Superheroes’ firser-romantiserende musikunivers, men fordi Crunchy Frog sjældent snyder på vægten. De signer ikke musikere pga. udseende, mediehype eller et umiddelbart hitpotentiale. Hvis man skal gøre indtryk på pladeselskabet i Studiestræde, som udgør basen i dag, skal folkene derinde elske musikken. Om det så besidder kommercielle kvaliteter må komme an på en prøve.
På samme måde som chokolade med ægte frøer i. Idéen er konge og produktionen kompromisløs. Hvis forbrugerne vender ryggen til eller vrangen ud, må man bare tage det med.
Dén indstilling har betalt sig i en sådan grad, at Crunchy Frog i dag ligner en sund forretning. Ikke så dårligt i en branche, der konstant plaprer om krise. Især når adskillige af pladeselskabets satsninger netop kun har fundet et begrænset, men trofast, publikum.

I morgen skorter det sandsynligvis ikke på fremmødet til Crunchy Frogs årlige festival i det skånske. VibraCrunch 06 holder vanen tro til i Sverige, fordi det nu engang er de kulturglade svenskere i Malmö Kommune, som gider poste penge i minifestivalen. Og fordi VibraCrunch oprindelig opstod i et samarbejde med et nu forlist indieselskab, Vibrafon, på den anden side af Sundet.
Ud over udefrakommende navne som The Jon Spencer Blues Explosion og Bob Log III fra USA samt en række mindre svenske bands byder programmet på en lang række af den danske rockscenes mest interessante navne p.t. Flere af dem stammer selvfølgelig fra Crunchy Frogs egen atypiske chokoladefabrik, men symptomatisk er det også, at der er fundet plads til fremmede talenter fra den hjemlige indiescene. Mange af dem hører til på selskaber i Århus og København, som med succes har kopieret selskabets spinkede forretningsmodel og filosofi.
Blandt andre stiller Tiger Tunes, Moon Gringo og Money Your Love til start på Bastionen I og II fra kl. 14 i morgen sammen med Crunchy Frogs egne Powersolo, Learning From Las Vegas og Epo-555.
At fødselsdagskoncerten tilmed er gratis, gør kun tilbudet det mere uomgængeligt og – i den gængse pladeselskabs-terminologi – far out absurd. Grænsende til hul i hovedet og kommercielt selvmord.
Hvis det handler om hurtig profit, vel at mærke.
Tillykke til Crunchy Frog. Og fortsæt så med at holde det sprødt!
www.crunchy.dk

rusk@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her