Læsetid: 2 min.

Store besparelser på udlændingeområdet

Regeringen svigter integrationen, mener Socialdemokratiet og foreslår at bruge nogle af de mange penge, der spares på asylområdet til at afskaffe starthjælpen
27. august 2004

Integration
Antallet af asylansøgere og familiesammenføringer er styrtdykket de seneste to år, og det samme gør nu Integrationsministeriets budget. Regeringens finanslov lægger op til en meget kraftig beskæring af statens udgifter på udlændingeområdet, men præsenterer samtidig enkelte mindre tiltag, der skal hjælpe tosprogede elever igennem erhvervsuddannelserne og støtte det frivilllige integrationsarbejde.
Socialdemokratiet mener, at det er en helt forkert disposition.
»Besparelserne på asylområdet bør bruges til at løse nogle af de store integrationsproblemer i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet,« siger udlændingeordfører Anne-Marie Meldgaard.

Drastisk beskæring
Det er sjældent at møde en mand, der er glad for at få beskåret sit budget fra 4 til 2,5 mia.
Men det er faktisk situationen for integrationsminister Bertel Haarder (V).
»Det er jo bare et udtryk for, at der kommer færre udlændinge til landet,« siger ministeren. »Færre udlændinge, færre udgifter.«
Finanslovsforslaget lægger op til en række mindre nyskabelser, der skal hjælpe tosprogede elever igennem erhvervsuddannelserne, hvor frafaldet er meget stort. Eleverne skal bl.a.. have tilbud om et turbo-kursus i dansk, hvis de har brug for det, der skal oprettes mentorordninger og gøres en ekstra indsats for at skaffe praktikpladser på de erhvervsskoler, der har mange tosprogede elever.
Men finansloven indeholder ingen større initiativer på integrationsområdet.
»Det er der ikke brug for,« siger Bertel Haarder. »Vi kender redskaberne. Det handler om at få folk i arbejde og de unge i gang med en uddannelse. Derfor satser vi meget på holdningsændrende kampagner i øjeblikket,« siger han.
»Det er alt sammen udmærket,« mener Socialdemokratiets udlændingeordfører Anne-Marie Meldgaard.
»Men 25 mio. om året til bedre integration. Det forslår jo som en skrædder i Helvede, når det drejer sig om at gøre noget alvorligt for at forbedre integrationen. Der skal helt andre beløb på banen. Det er det, vi burde bruge besparelserne på asylområdet til,« siger hun.
Ifølge Socialdemokratiets udspil til de kommende finanslovsforhandlinger kan opgaven ikke løses uden en ekstrabevilling på mindst 330 mio. årligt.
De penge vil partiet bl.a. bruge til at ophæve den særligt lave kontanthjælp, som nytilkomne danskere får, samt til at gøre en indsats for at hjælpe unge kriminelle med anden etnisk baggrund.
Bertel Haarder betegner Meldgaards forslag som »typisk socialdemokratiske«.
»Vi har ikke brug for flere penge til integration. Vi har masser af penge. Det er virkelig ikke det, der er problemet,« siger ministeren.
Meldgaard mener til gengæld, at regeringens manglende initiativer er et forsøg på »at tækkes Dansk Folkeparti«, der ønsker at reducere udgifterne på udlændingeområdet mest muligt.

FAKTA
Integrationsministeriets budget
*Integrationsministeriets budget for næste år er på lidt over 2,5 mia. kroner mod 3,9 mia. sidste år.
De største udgifter for ministeriet næste år er 1.643 mio. til integration, 566 mio. til asylansøgere samt 331 mio. til administration. Derudover foreslår regeringen at bevilge 25 mio. om året til bl.a.;
*Oprettelse af frivillige netværk til støtte for nyankomne danskere
*Etablering af lokale integrationspatnerskaber
*Udvikling af IT-baserede danskundervisning
*Tilbud om turbo-kurser i dansk på erhvervsuddannelserne
*Etnisk mentorordning på erhvervsuddannelserne
*Særlig praktikpladsindsats for etniske mindretal
Kilde: Forslag til Finanslov 2005

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her