Læsetid: 3 min.

Store forventninger til filmfestival

I aften begynder den anden udgave af Copenhagen International Film Festival og i løbet af de næste 10 dage er der blandt andet mulighed for at se den veldrejede, danske politiske thriller ’Kongekabale’
19. august 2004

Filmfestival
’100 film på 10 dage’ er slaglinjen for årets udgave af Copenhagen International Film Festival (CIFF), der åbner i aften – og slutter den 29. – med en gallavisning af den brasilianske instruktør Walter Salles’ fine Motorcykel Dagbog. Filmen, der blev vist i Cannes i år, skildrer den unge Che Guevaras (spillet af Gael Garcia Bernal) rejse på tværs af Sydamerika og hans begyndende politiske og sociale engagement.
Det var Michael Moore, der fik Guldpalmen i Cannes for Fahrenheit 9/11, men man kunne godt argumentere for, at prisen burde være gået til Salles, der har lavet en både morsom, rørende og meget smuk film om et ungt menneske, der lader sin idealisme guide sig og siden kæmpede for at forandre verden.
Aftenens visning af Motorcykel Dagbog er kun for et inviteret publikum, men filmen vises også i morgen kl. 19 i Dagmar, og så har den ordinær dansk biografpremiere i næste uge, hvor vi alle kan få lov til at tage på tur med Che.

Politiske intriger
Biografpremiere får også Nikolaj Arcels veldrejede Kongekabale, der er med i konkurrencen på CIFF og er noget så sjældent som en politisk thriller på dansk, der foregår i magtens korridorer på Christiansborg – et miljø, som danske filminstruktører ellers har skyet som pesten.
Der er ingen tvivl om, at den debuterende instruktør og hans manuskriptforfatter, Rasmus Heisterberg, har skelet til klassikere i genren, ikke mindst Alan J. Pakulas Alle præsidentens mænd fra 1976. Men det danske makkerpar, der tager udgangspunkt i den tidligere pressechef for de konservative, Niels Krause-Kjærs, Kongekabale, har opdateret genren og omplantet den til en dansk virkelighed.
Anders W. Berthelsen spiller Ulrik Torp, en nyslået Christiansborgjournalist, som får færten af en rigtig god historie om korruption i en dansk hjælpeorganisation, men snart bliver blandet ind i en speget politisk intrige, der også involverer en åleglat spindoktor og en lidt for ærgerrig statsministerkandidat.
Kongekabale er først og fremmest en vellykket spændingsfilm, men den beskæftiger sig også med en meget aktuel problematik omkring politikernes brug af spindoktorer og spindoktorernes lemfældige omgang med sandheden.
Arcel og Heisterberg er begge forargede over mange af de ting, der i det skjulte foregår på Christiansborg, og i et interview i filmtidsskriftet EKKO siger de, at de ville lave en underholdningsfilm med et budskab: »Vi begyndte med en historie, som var spændende, og så sørgede vi for at få alle de ting med, som, vi syntes, var vigtige. Kongekabale er en meget moralsk film. Den handler om idealisme, og om at man ikke skal gå på kompromis med sine idealer.«

Forventningspres
I alt deltager 12 af programmets 100 film i konkurrencen om CIFF’s hovedpris, Den Gyldne Svane, der uddeles i en række kategorier: Bedste Film, Instruktør, Manuskript, Mandlige og Kvindlige Skuespiller og Fotografering. Juryen kan desuden vælge at uddele en Grand Jury Special Prize eller en Life Time Award.
Det er den ungarske instruktør István Szabo, der er formand for årets jury, og han bakkes op af sin skotske kollega David Mackenzie, den fransk-tysk-amerikanske skuespiller og instruktør Jean-Marc Barr, den rumænske skuespillerinde Maia Morgenstern og naturligvis danske Paprika Steen, der jo både gør sig som skuespiller og instruktør.
Sidste år blev debutanten CIFF med rette kritiseret for flere af sine dispositioner – blandt andet at man placerede sig oven i Odense Film Festival – og billetsalget nåede aldrig op på det, man højlydt havde sat sig som mål. I år har der været mere stille omkring festivalen, og man synes at have lært af sine fejltagelser. Det skal blive spændende at se, om CIFF kan leve op til forventningerne, ikke mindst indholdsmæssigt.

*www.copenhagenfilmfestival.com

*Følg Informations dækning af CIFF på vores hjemmeside: tema.information.dk/ciff2004

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her