Læsetid: 2 min.

Stort projekt om truslen mod arterne

Institut for Miljøvurdering har indledt et storstilet projekt om klima-ændringer og arternes mangfoldighed
30. august 2004

Et team af internationale forskere indledte i den forgangne weekend undersøgelser af sammenhængen mellem biodiversitet og klimaændrin-ger. Det eneste der foreløbig ligger klart er, at »projektet er ambitiøst« – og at forsknin-gen skal være upartisk.
»Vi har ikke nogle endelige konklusioner parat, men I kan utvivlsomt få mange flere svar, hvis I spørger igen om seks eller tolv måneder«, bekendtgjorde konstitueret direktør for Institut for Miljøvurdering, Henrik Saxe på gårsdagens pressemøde.
Udgangspunktet for samarbejdet mellem de 17 forskere fra USA, Australien og Eu-ropa er en opsigtsvækkende undersøgelse, ledet af den britiske biologiprofessor, Chris Thomas. Undersøgelsen, der blev offentliggjort tidligere i år, konkluderede, at mere end en million dyre- og plantearter er truet af klimaændringer, men flere forskere anser resultatet for at være tvivlsomt og har derfor givet sig i kast med yderligere dataindsamling og debat.
»Diskussionen om mangfoldighed og klimaændringer er yderst relevant, men der er flere problemer ved undersøgelsen. Vores arbejde er dog ikke et angreb på Chris Thomas, men et forsøg på at finde frem til en bedre metode til at belyse dette meget komplekse problem. Vi vil arbejde fuldstændig objektivt, og ingen resultater er givet på forhånd«, siger den amerikanske miljøprofessor og medarrangør af seminaret, Daniel Botkin.

Forskning er risikabelt
Forskerteamet omfatter eksperter inden for økosystemer, matematik, computermodellering, genetik og klimatologi, og planen er, at samarbejdet skal fortsætte via e-mail og udmunde i offentliggørelsen af en videnskabelig artikel.
Som beskrevet i Informations weekendudgave, stillede flere af forskerne sig på forhånd tvivlende overfor, om de kunne opnå tilstrækkelig enighed til at udgive en artikel. Blandt andet var der forud for seminaret forskellige syn på, hvorvidt klimaændringer betyder varmere eller koldere vejr de næste 100 år. Men weekendens samtaler har tilsyneladende gjort de fleste bekymringer til skamme.
»Det her er et meget ambitiøst projekt, som vi forsøger at håndtere konstruktivt, og jeg er nu ret optimistisk. Det har været et overraskende givtigt seminar«, siger adjunkt Jens-Christian Svenning fra Aarhus Universitet.
Den amerikanske matematikprofessor, Mathew Sobel, mener, at teamet allerede har gjort skridt til at nærme sig hinanden.
»Jeg tror, at vi alle sammen er blevet påvirket af hinanden, og vores oprindelige udgangspunkt kan slet ikke sammenlignes med, hvor vi befinder os i dag«, siger han.
Daniel Botkin, der er ansvarlig for at samle trådene til en videnskabelig udgivelse, ser humoristisk på udfordringen: »Forskning er et yderst risikabelt job. Man er nødt til at tage chancer, og jeg er meget optimistisk – men det har jeg på den anden side prøvet at være før«, siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her