Læsetid: 2 min.

’Vi var stressede’

Torturanklaget soldat frygter at blive gjort til syndebuk, sagde han ved høring i går
24. august 2004

Det var stress og ordrer fra højere rangerende inden for det amerikanske militær, som fik den amerikanske soldat Charles Garner til at ydmyge og begå vold mod irakiske fanger i Abu Ghraib-fængslet i Bagdad. Det sagde han og hans forsvarsadvokater ved en høring på en amerikansk militærbase i den tyske by Mannheim i går, der skal afklare, om anklagerne mod Garner og tre andre er fair, så sagen kan fortsætte som en egentlig retssag.
»Vi arbejdede hver dag... Flere fra vores enhed var blevet beskudt. Begge mine værelseskammerater var blevet såret, ramt af eksplosioner... Det var en af de mest stressende perioder,« sagde Garner, der også fortalte, at han frygtede at blive gjort til syndebuk.
35-årige Garner blev verdenskendt i april, da en hel serie billeder af amerikanske soldater i færd med at ydmyge irakiske fanger blev offentliggjort i verdensmedierne. Garner er anklaget for at have ydmyget irakiske fanger seksuelt, trampet på deres fingre og fødder samt i ét tilfælde at have slået en fange bevidstløs. Beviserne – hundredvis af billeder – stammer ironisk nok fra Garners egen computer, som militære efterforskere konfiskerede under en natlig ransagning på Garners værelse. I går forsøgte Garner og hans advokater at få retten til at underkende billederne som bevismateriale med argumentet, at computeren var blevet konfiskeret uden Garners samtykke. Det blev imidlertid underkendt af dommeren, som ligeledes umiddelbart afviste at flytte en eventuel retssag fra Bagdad til Europa eller USA. Garner og de øvrige tre anklagedes advokater argumenterede for, at de fire ikke kunne få en fair retssag i Irak: »At beholde dem dér, er som at spærre dem inde i et fængsel,« sagde forsvarsadvokat Guy Womack.
»De er væk fra deres familier, og det gør det sværere for os at forsvare dem,« fortsatte han med henvisning til, at det kan være svært at få vidner til at rejse til Bagdad.
De fire anklagede hævder alle, at de handlede på ordre fra overordnede; især hærens efterretningsofficerer.
»Vi forventer at bevise, hvis dette nogensinde kommer for retten, at efterretningsofficerer, højtstående generaler, civilt ansatte og CIA-agenter opfordrede disse soldater til at handle på den måde, de gjorde,« sagde Harvey Volzer, en af forsvarsadvokaterne.
Bl.a. hævder forsvarerne, at generalmajor Geoffrey D. Miller, der blev sendt fra en stilling i Guantanamo til Irak i august sidste år for at stramme op på forhørsreglerne i fængslerne, fortalte fængselsofficererne, at de skulle behandle de indsatte »som de hunde, de er«. Miller afviser at have sagt dette, og den amerikanske hær fastholder, at torturskandalerne kun omfatter enkelte brodne kar blandt soldaterne. To uafhængige rapporter om tortursagerne ventes frigivet i denne uge.
Hvis Garner kendes skyldig, kan han idømmes op til 24 års fængsel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her