Læsetid: 3 min.

Tortur af fængslede børn i Irak

Vidner beretter om voldtægt og andre former for tortur af børn i de udenlandske styrkers fængsler. Her menes at sidde mindst 100 børn og unge
5. august 2004

Irak
»De har taget tøjet af mig. De har oversprøjtet mig med vand.«
Sådan skreg en 12-årig pige en nat i det amerikansk kontrollerede Abu Ghraib fængsel i Irak. Det fortæller den irakiske journalist al-Baz, som selv sad i Abu Ghraib - arresteret under sit arbejde for tv-stationen al-Jazeera. Journalisten beretter, at pigen forud var blevet slået, og at han »hver dag hørte hende græde.«
En anden tidligere fange i Abu Ghraib har ifølge den skotske avis The Sunday Herald også været vidne til tortur af et barn. Fangen Hilas fortæller, at han hørte en cirka 15-årig dreng skrige i et rum i Abu Ghraib. Hilas kiggede ind over døren og så, hvordan en amerikansk soldat voldtog »det lille barn.«
Den amerikanske sergent Samuel Provance, som arbejdede et halvt år i Abu Ghraib, fortæller til det tyske tv-program Report Mainz om en 16-årig dreng:
»Forhørslederne hældte vand over ham og kørte derefter med ham i en åben bil hele natten, som var meget, meget kold. Tilbage igen smurte de drengen ind i mudder og viste ham til sin far, som også var fange. Faren brød sammen og lovede at fortælle alt.«

Mørkelagt
Repræsentanter for en række internationale organisationer som Amnesty International og FN’s Børnefond, UNICEF, har uden større held forsøgt at få lov til at besøge fanger under 18 år i koalitionsstyrkernes fængsler. UNICEF skriver i en intern rapport i juni, at man har anmodet om at besøge et børnefængsel i Bagdad, hvilket er blevet afvist af koalitionen med henvisning til »dårlig sikkerhed i området.«
Pressechef Stig Nielsen fra Amnesty i Danmark siger:
»Det har ikke været muligt for Amnesty at få verificeret beretningerne om tortur af børn i de irakiske fængsler. Vi ved kun med sikkerhed, at der sidder børn i fængslerne.«
Røde Kors har som den eneste organisation regelmæssig adgang til fanger i Irak. Talskvinde Rana Sidani siger, at »Røde Kors for at kunne få love at besøge fanger har en aftale med fængselsmyndighederne om
ikke at oplyse om fangernes tilstand.«
Talsmand for de amerikanske fængselsmyndigheder i Irak oberstløjtnant Barry Johnson oplyste i juli, at der en undersøgelse i gang af et overgreb mod én fange under 18 år.
»Vi drager speciel omsorg for de unge fangers velbefindende. De er fængslede, fordi de har angrebet koalitionsstyrker eller vurderes at udgøre en trussel mod koalitionsstyrkerne,« sagde Johnson.

Danmark ikke primus motor
Der er ingen sikre oplysninger om, hvor mange børn og unge koalitionsstyrkerne har spærret inde. Røde Kors oplyser, at organisationen i juli havde registreret 83 unge mellem 16 og 18 år i fængslerne Abu Ghraib og Camp Bucca.
Sunday Herald skriver, at der er mindst 100 børnefanger i de udenlandsk kontrollerede fængsler. Ifølge avisen har de britiske styrker i det sydlige Irak anholdt børn i f.eks. Basra og interneret dem.
Det danske forsvarsministerium oplyste 23. juni, at man ikke havde kendskab til fængslede børn i det danske ansvarsområde.
I juli bad Red Barnet i Danmark imidlertid i et brev Udenrigsministeriet om at overtale ledelserne fra de andre landes koalitionsstyrker til at få undersøgt, hvor mange børn der sidder fængslet, og hvad de bliver udsat for. I sit svar til Red Barnet gør Udenrigsministeriet det klart, at man ikke ønsker at være primus motor i sådan en undersøgelse.
Red Barnet og Amnesty International opfordrer til langt større fokus på børnefangerne. Stig Nielsen fra Amnesty siger:
»Koalitionsstyrkerne burde som minimum oplyse navn og alder på alle fanger under 18 år. I det omfang børn udsættes for overgreb, skal de ansvarlige selvfølgelig retsforfølges.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her