Læsetid: 4 min.

Velmenighedens gode viljer

Her og i Irak
13. august 2004

Frie ord
FRA sædvanligvis velunderrettet kilde forlyder, at KU (Konservativ Ungdom) allerede har valgplakaten klar til det sig nærmende folketingsvalg: Connie Hedegaard i stort format med teksten: »Endnu en grund til ikke at stemme på Svend Auken«.
KU’erne skulle ifølge samme kilde overveje en tilsvarende plakat med Henriette Kjær og teksten: »Endnu en grund til ikke at stemme på Villy Søvndal«.
Sidstnævntes partifælle, SF’s miljøpolitiske ordfører Jørn Jespersen, aner tilsyneladende uråd, hvad angår førstnævnte konservative kvindelige star, og lod i går i avisen her offentliggøre 10 spørgsmål til den nye miljøminister for at »teste, om hun er pyntegrønt, eller om hun får egentlig indflydelse.«
Spørgsmålene er alle gode og relevante og må glæde enhver, der holder af vores smukke verden og gerne ser den med alle sine ikke blot smukke kvinder, men også smukke mænd, smukke børn og smukke gamle – alle gamle er smukke – smukke planter og dyr, floder og bjerge, sletter og have, frigjort for mere ødelæggelse end den, der allerede er øvet og øves. Mens menneskeheden formerer sig. Det tog 35.000 år at blive tre milliarder af vores art, derefter tog det de seneste 50 år at blive – foreløbig – yderligere tre milliarder. Og mens den tilegner sig stadig flere af den begrænsede naturs goder, både i kraft af selve befolkningseksplosionen og i kraft af, at hvert enkelt medlem af menneskehedens flertal, globaliseringens såkaldte »forbrugerklasse«, også individuelt øger sit eget naturforbrug.
Derfor bør Connie Hedegaard naturligvis testes på, om hun får gennemført »en omformning af strukturreformen, så miljøspørgsmål henlægges til amterne (regionerne), frem for at skulle splittes op i kommunerne«, for nu blot at nævne det spørgsmål, som udtrykkeligt står øverst på Jørn Jespersens (og Anne Grete Holmsgaards) SF-liste. Hvis den test ikke er et bidrag til at frigøre alle de ovennævnte smukke fra den truende globale natur- og miljø-ødelæggelse, hvad skulle så være det?
Består hun ikke testen, er der sandelig grund til at stemme på Svend Auken, for så må han da være langt bedre end selv Connie Hedegaard.

Hvorfor Jørn Jespersen?
Man kunne så spørge, hvilke grund der egentlig skulle være til at stemme på SF’s miljøpolitiske ordfører, når man nu har enten Connie Hedegaard eller Svend Auken eller både Connie Hedegaard og Svend Auken at vælge imellem?
Det svar giver Jørn Jespersen såmænd selv i det skriftlige oplæg til såkaldt »grøn omstilling«, han udsendte internt forud for sin gruppes sommermøde i begyndelsen af ugen og som Information er kommet i besiddelse af: »Verdens befolkning vil under alle omstændigheder vokse fra de nuværende seks milliarder til ni milliarder i 2050. Men her kan den stabiliseres, hvis vi allerede i dag satser på det. Skal disse ni milliarder mennesker også sikres ordentlige levevilkår, skal der gang i den økonomiske vækst. Kina illustrerer udfordringen: 1.3 milliarder mennesker, hvis økonomi vokser med otte-ti procent om året. Over 1.000 millioner mennesker er i gang med at få fjernsyn og snart også biler. Den nuværende kinesiske teknologi kan ikke klare denne udfordring uden at økosystemer bryder sammen. Massiv luftforurening med titusinder af døde ofre. Sammenbrud i vandforsyning, som vil skabe flygtninge og krige mange steder i verden. Og det værste er, at heller ikke moderne vestlig teknologi kan klare udfordringen. Vi skal i fremtiden kunne producere og forbruge med en ressource- og miljømæssig effektivitet, som er 10 gange bedre end den nuværende. Og det klarer vi ikke, når de rige nationer som Danmark i kortsigtet selvtilfredshed laver skattestop og fjerner miljøindsatsen for at lefle for vælgerne. Og til egoisterne, som er ligeglade med resten af verden, og som tror, at Danmark kan isolere sig fra resten af verdens problemer: Det rammer også os selv. For de store miljøudfordringer er blevet globale og kan kun løses ved et stærkt internationalt samarbejde. Nordsøens økosystemer er ved at bryde sammen. Fiskeriet efter tobis styrtdykker på grund af drivhuseffekt, overfiskeri og forurening. Det rammer de kystsamfund, som ernærer sig af fiskeriet. Og det rammer dyrelivet og naturen hele vejen rundt om Nordsøen. Hvis nu også Golfstrømmen vender, som stadig flere advarer om ? Vi skal i gang med at udvikle fremtidens energiforsyning. For at bekæmpe drivhuseffekten, for at sikre vores egen forsyningssikkerhed og for at redde det globale miljø. SF mener, at det vil være en klar fordel at gå i gang inden olien bliver alt for dyr og alt for knap.«
Altså: vi skal spare på naturgoderne 10 gange mere end vi gør nu (den såkaldte Faktor 10, der ikke handler om nedskæringer med 10 procent, men til 10 procent af det nuværende naturforbrug!), både når det drejer sig om private og offentlige investeringer og når det drejer sig om privat og offentligt forbrug. Hvorfor blev det ikke nævnt, da SF’s formand Holger K. Nielsen og partiets gruppeformand Aage Frandsen i tirsdags på et pressemøde sammenfattede resultaterne af partiets gruppe-sommermøde?
Og skal Connie Hedegaard ikke testes med det? Ja, for resten også Svend Auken?

Gode viljer
Det kunne dog være en grund til at stemme på SF’s miljøpolitiske ordfører, på trods af at både Det Konservative Folkepartis Connie Hedegaard og Socialdemokraternes Svend Auken også i den grad udtrykker velmenighedens gode viljer.
De gode viljer, som for Hedegaards parti begrunder, at Danmarks besættelsesstyrker forleden dræbte en ubevæbnet 16-årig irakisk dreng, Abbas, midt på al-Qurnas marked, og som for Aukens parti begrunder, at det endnu ikke klart og utvetydigt har krævet Danmarks besættelsesstyrker hjem fra Irak: Vi danskere er jo velmenende og kun ude på at gøre godt. Det må man så håbe, at Abbas påskønnede i de tre dage han lå på hospitalet, inden han døde af vores danske kugler i maven.
Naturen er der derimod ikke håb om vil påskønne, at vi i de gode viljers navn fremmer en økonomisk vækst i goder at gøre godt med under anvendelse af 10 gange for mange naturgoder.
Naturen slår igen.
Som det fremgår af Jørn Jespersens oplæg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her