Læsetid: 5 min.

Verden rundt på filmfestival

Der bliver vist 100 film på 10 dage under Copenhagen International Film Festival, der officielt åbnede i går. Her er en guide til nogle af de bedste film og film, som Informations filmredaktion har tænkt at se
20. august 2004

Festival
Old Boy
Den sydkoreanske instruktør Chan-wook Parks film, der afslutter CIFF, var en af de store oplevelser på årets filmfestival i Cannes, hvor den også vandt juryens Grand Prix. Old Boy er en usædvanlig og dynamisk fortalt hævnhistorie om en helt almindelig familiefar, Dae-su Oh, der kidnappes og spærres inde i 15 lange år. Da Dae-su endelig slippes ud, nu også eftersøgt for mordet på sin egen kone, tænker han kun på hævn og udfordres af sin usynlige fjende til at finde ud af, hvorfor dette er overgået ham. Det fører til en blodig, men også vittig og rørende tur tilbage til Dae-sus fortid, hvor instruktøren, Chan-wook Park, benytter sig af alle de visuelle tricks, som man også har kunnet nyde i to af hans tidligere film, Joint Security Area og Sympathy for Mr. Vengeance.

*Dagmar den 27. august kl. 24.00, Vega den 28. august kl. 21.30

Kontroll
Vi befinder os blandt billetkontrollører i storbyens metro i ungarske Nimrod Antals stemningsfulde og underholdende Kontroll. Rivaliserende grupper af kontrollører kæmper om at være de bedste, jagter the usual suspects, der konsekvent stikker af fra billetkontrollen, og kommer i klammeri med andre, der mener, at de naturligvis ikke skal betale for at køre med tog. I centrum af filmen står kontrolløren Bulcsú, der lever hele sit liv i metroen, fordi han ikke kan håndtere verden udenfor. Men da en maskeret mand begynder at skubbe passagerer ud foran togene, tvinges Bulcsú til at konfrontere sin frygt og forsøge at stoppe morderen.

*Palads den 27. kl. 19, Grand den 28. kl. 14.20, Palads den 29. kl. 21.30

Granny og The Return
Der sker spændende ting i det russiske filmmiljø for tiden, og snart vil man kunne opleve to af de bedste, nyere russiske film i danske biografer. De to film, Granny og The Return, vises også på CIFF. Lidija Bobrovas Granny, der deltager i festivalens konkurrence, er en allegorisk fortælling om et Rusland og et folk, der efter Murens fald har nok i sig selv. Og Andrej Zvjagintsevs The Return, der vandt Guldløven i Venedig i 2003, er et barsk og bevægende familiedrama om en fars skæbnessvangre udflugt med sine to sønner.

*Granny: Grand den 20. kl. 14.20, Dagmar den 25. kl. 19, Palads den 29. kl. 21.30
*The Return: Palladium den 26. kl. 21.30

Code 46
Michael Winterbottom har nu gennem 10 år været en af de mest interessante og produktive yngre britiske instruktører med film som Welcome to Sarajevo, Wonderland og 24 Hour Party People. Desværre har hans seneste film, scifi-kærlighedsdramaet Code 46, endnu ikke haft rigtig biografpremiere i Danmark, og jeg ser frem til at opleve de dygtige karakterskuespillere Samantha Morton og Tim Robbins i filmen, der foregår i en ikke så fjern fremtid, hvor naturen er ødelagt, og menneskene har barikaderet sig i byer, hvorfra man ikke må rejse uden et af de gyldige, men svært tilgængelige pas. Robbins spiller en familiefar og forsikringsefterforsker, som forelsker sig i Mortons Maria, der er indblandet i en sag om forfalskede pas.

*Dagmar den 20. kl. 19, CinemaxX den 20. kl. 20, Vester VovVov den 24. kl. 21.30

Bright Young Things
Herhjemme er Stephen Fry bedst kendt som skuespiller og komiker, men han plejer også en karriere som forfatter, og sidste år debuterede han som instruktør med en filmatisering af Evelyn Waughs sædeskildring Vile Bodies. Bright Young Things, som filmen hedder, handler om titlens unge, smukke, ressourcestærke menneskers udskejelser i London i 1930’erne og fik en noget blandet modtagelse, da den havde premiere i England. Alligevel lyder det på de fleste anmeldelser, som om filmen er både kulørt og underholdende.

*Dagmar den 25. kl. 19, Palads den 20. kl. 19

The Machinist
I Brad Andersons spanskproducerede thriller, som også deltager i konkurrencen om Den Gyldne Svane, spiller Christian Bale maskinarbejderen Trevor Reznik, der ikke har sovet i næsten et år og derfor er på randen af mentalt og fysisk sammenbrud. Han er til fare for både sig selv og sine omgivelser, og da han er skyld i, at en kollega mister en arm, begynder det at rable for Trevor, og han bliver besat af tanken om, at nogen forsøger at få ram på ham. Michael Ironside og Jennifer Jason Leigh medvirker også i The Machinist, der på papiret lyder som en temmelig spændende film.

*Dagmar den 21. kl. 21.30, Grand den 22. kl. 16.40, Dagmar den 29. kl. 19

Young Adam
Ewan McGregor har ho-vedrollen i David Mackenzies spillefilmsdebut, der handler om en dameglad, men lidt mystisk ung mand, Joe, der arbejder ombord på en fragtpram, som sejler mellem Glasgow og Edinburgh. Mackenzie, der også er medlem af årets festivaljury, er blvet udråbt til et af de helt store håb i britisk film, og Young Adam skabte en del opmærksomhed på sidste års filmfestival i Cannes, hvor den første gang blev vist.

*Palads den 24. kl. 19, grand den 26 kl. 21.30

Blueberry
Mike S. Blueberry rider stadig på nye eventyr i Charlier og Girauds elegante, sejlivede westerntegneserie, der også har en solid fanskare i Danmark. Serien er nu blevet omsat til film af Jan Kounen, der gav en fuckfinger til filmetablissementet med sin første film, Doberman. Vincent Cassel spiller titelrollen i den franskproducerede Blueberry, der efter sigende blander den meget straight tegneserie med Girauds alter ego Moebius’ noget mere syrede udtryk. Cassel har selv beskrevet filmen som en shamanistisk western, og det må da være interessant.

*Dagmar den 24. kl. 19, Empire den 26. kl. 22.30

Or
Den israelske instruktør Keren Yedayas roste debutspillefilm, der vandt Camera d’Or-prisen i Cannes i år, handler om teenageren Or, der kæmper for at holde sit eget og sin stofafhængige, prostituerede mors liv på rette spor. Or prøver at bevare optimismen, men det er ikke nemt, når de nødvendige, forskellige jobs står i vejen for hendes forsøg på at tage en uddannelse; når kærestens familie slet ikke bryder sig om hende; og når moderens helbred er så skrøbeligt. Yedaya fortæller sin historie stort set uden brug af kamerabevægelser og helt uden musik, hvilket tvinger publikum til at koncentrere sig om Or, der spilles af Dana Ivgi.

*Cinemateket den 20. kl. 21.30, Park den 25. kl. 21.30, Gloria den 29. kl. 16.40

*www.copenhagenfilmfestival.dk
*Følg Informations dækning af festivalen på tema.information.dk/ciff2004

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her