Læsetid: 2 min.

Vin fra hele verden

14. august 2004

Vin
Sauvignon blanc-druens duft minder mig altid om somrene i min morfars have, når stikkelsbærrene, ribsene og solbærrene blomstrede. Det er en af kongedruerne, når det gælder de hvide druer. I Frankrig er den selvfølgelig verdensberømt, som druen i de fantastiske Loirevine Sancerre og Pouilly-Fumé. Men der produceres masser af dejlig vin overalt i verden på sauvignon blanc-druen. Det gælder i Østrig eller Australien hvor druen kaldes fumé blanc.
Den første vin i denne uge kommer fra Marlborough i New Zealand. Her er der megen sol, men der er også kolde nætter, som giver en dejlig frisk vin. St.Helena er en helt ny vin fra 2004-høsten. Her er ikke egetræsfadlagring, men alene lagring på rustfri ståltanke. Vinen vil være helt perfekt til en grillet rødfisk, men den er også dejlig blot som en lille aperitif før middagen. Den skal drikkes ved 8-10 grader. I resten af august måned kan man få to flasker for 119 kr.

Chardonnay-druen kan både give store uforglemmelige oplevelser, men den kan også skuffe fælt, hvis den har fået for meget fad. Det er selvfølgelig i Bourgogne, vi møder de største og dyreste chardonnay-vin. Det er svært at komme i nærheden af gode hvidvine fra Bourgogne til priser under 150 kr. Derfor er det noget af et fund, som jeg kan præsentere i denne uge. Det er ikke en billig vin, men vi er alligevel under 100 kr. Den kommer fra Auxey Duresses, som ikke er nær så kendt som Mersault og de andre områder, der ligger lige ved siden af. Det er en flot, fed og meget fyldig chardonnay med duft af friskkernet smør, citrus og også lidt nøddeduft. En meget fin og lidt dyrere vin, som vil matche alle fiskeretter, og også gerne med de dejlige nye danske aspargeskartofler, som findes i butikkerne nu.

Ingen druer er fredede i specielle områder i dagens vinverden. Det gælder også den klassiske røde Bourgogne-drue pinot noir, som mange vinmagere
i den nye verden har kastet sig over. Det gælder også Errazuriz vinhuset, som
siden 1870 har eksisteret i Chile. I dag er det et meget stort vinhus med 350 ha vinmarker og en årlig produktion på fire millioner flasker, som eksporteres til hele verden. Deres pinot noirvin fra 2003 er lavet på druer fra Casablanca Valley tæt på Stillehavet, hvor klimaet er køligt og perfekt til pinot noirdruen. Her er der en fin duft af kirsebær, hindbær og en anelse vanille. Der er masser af vin til en pris, som vinene fra Bourgogne har meget svært ved at konkurrere med.

HHHHII St. Helena, Sauvignon
Blanc, Marlborough, New Zealand, 12,5 procent, 2004. 69,75 kr. pr. flaske. 2 fla-sker for 119 kr. Skjold Burne, Nærmeste forhandler 43451422. www.skjold-
burne.dk

HHHHHI Errazuriz Estate, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2003, 14,5 procent. 60 kr. pr. flaske ved køb af 6 flasker H.J.Hansens vinhandel Nærmeste forhandler: 63 12 82 00. www.hjhansen
vin.dk

HHHHHI Auxey Duresses Blanc, Thierry Matrot, Bourgogne, 2001, 13 procent. 99 kr. pr. flaske. Domaine Brandis. Nærmeste forhandler 46 30 40 28. www.
domaninebrandis.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her