Læsetid: 2 min.

Vold bedre end vægt

23. august 2004

Spot
Med håndboldpigerne fik ordet jern-ladies i lokalområdet Danmark en entydig positiv klang, som det næppe helt havde, når det blev brugt om ophavskvinden, Margaret Thatcher. Jern er godt, siger vitaministerne og den muskuløse Skipper Skræk som med én stemme og anbefaler spinat. Men i den civiliserede verden har vi for længst regnet ud, at pennen er stærkere end sværdet, at den mere kloge narrer den mindre kloge, og at den, der kan udtænke det mest dødbringende våben, vinder over den, der kun har den primitive muskelkraft til sin rådighed, ligesom den, der har mest charme foretrækkes af smukke, mørklokkede kvinder, brunetter og intelligente blondiner frem for den, der har store muskler. Ligesom Regine Olsen faldt for den lille, pukkelryggede SAK, fordi han var filosofisk dansemester.

Alligevel er der en restbeundring i samfundet over for de muskelstærke mænd, men den er dæmmet godt ind til værtshusmiljøer, sportsarenaer og enkelte andre steder. Altså: Der er stadig en interesse for, hvem der er denne verdens stærkeste mænd.
Nu skulle man så tro, at den mand, der klarer sig bedst i vægtløftningens tungeste klasse, må regnes for verdens stærkeste mand, men sådan er det ikke. (Her ses bort fra dem, der i cirkussammenhæng præsenteres som de stærkeste, fordi de kan løfte en elefant eller trække en lastbil. Det er show, så det gæld’s ikke som noget officielt resultat, og desuden er det sikkert snyd.)
Hånden på hjertemusklen, hvor mange film husker man om store vægtløftere? Kun Schwarzeneggers Pumping Iron, og den handlede mest om bodybuilderkulturen. Hvor mange om boksere? Masser. Og det er selvfølgelig også snyd, for hvor stærk er egentlig Robert de Niro, når det kommer til stykket? Meget svag.
Nej, dem, vi husker, er virkelighedens store mestre i sværvægt fra Jack Johnson, Dempsey, Joe Louis og Max Schmeling over Rocky Marciano, Floyd Patterson og Muhammad Ali (oprindeligt Cassisus Clay) til Mike Tyson og Brian Nielsen. Heraf kan man slutte, at vi – menneskeheden – paradoksalt nok opskatter vold frem for stillestående fred.

*DR2 kl. 15.30: OL-vægtløftning: 94 kg-klassen. Stærke mænd løfter jern
*DR1 kl. 19.10: OL-boksning, direkte

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her