Læsetid: 2 min.

Amputeret dansk skakhold

Skak-OL på Mallorca uden de bedste danskere
8. september 2004

Selv om den forestående skakolympiade – den 36. af slagsen – er henlagt til Mallorca, er det langtfra lykkedes at få trommet det optimale danske hold sammen. Kikker man på den nys offentliggjorte danske ratingliste (de aktuelle tal er anført i parentes efter spillerne), stiller vi kun med i alt en ’halv’ spiller af vores førende tre stormestre: Peter Heine Nielsen (2662), Curt Hansen (2636) og Lars Bo Hansen (2573).
De to gange Hansen har meldt afbud (nej, de er ikke skadet), mens Peter Heine først dukker op på Rosernes Ø, når man er seks runder, dvs. næsten halvvejs, inde i turneringen. Peter Heine er nemlig blevet shanghajet til at være sekundant for det 13-årige norske skakfænomen Magnus Carlsen, der i netop den periode skal spille en lille eksklusiv turnering i Holland – dobbeltrunder mod Nigel Short, England, samt Ivan Sokolov og Daniel Stellwagen, begge Holland – sidstnævnte har netop sikret sig stormestertitlen og anses for det største hollandske talent i årtier.
Til gengæld må man så glæde sig over tilsagn fra den tredje danske Hansen-stormester, Sune Berg (2558), der altså i første halvdel af olympiaden kommer til at sidde til højbords og møde de rigtigt tunge drenge – forudsat altså, at Danmark med et par indledende sejre baner sig vej frem til de rigtigt spændende borde. For i den sammenhæng kan det være spændende at lande på øretævernes holdeplads.
De øvrige på det danske hold er Davor Palo (2527), Lars Schandorff (2520), Nicolai V. Pedersen (2480) og Erling Mortensen (2474). Skarpt huskende læsere vil kunne konstatere, at vi dermed stiller med nøjagtigt de samme seks spillere som i slovenske Bled for to år siden, blot er rækkefølgen en noget anden, primært som følge af det ratinghop, Davor Palo har foretaget. Og så bliver det altså med en ’halv Heine’, godt og vel. Lidt skuffende at vi ikke har de allerstærkeste til at tage fra, for Mallorca burde jo være et tiltrækkende venue – og desuden er spanierne kendt som fremragende turneringsarrangører.
Der skal for øvrigt spilles på øens casino i Palma-bugten, hvor hotellerne står skulder ved skulder som bønderne i udgangsstillingen af et skakparti – lige et af den slags turistghettoer, som stod øverst på Kjeld og Yvonnes ønskeliste, når Olsen-banden en sjælden gang var kommet hjem fra et kup hjem med posen fuld af penge. Og Information har ikke meldt afbud, men vil følge begivenhederne på klods hold, så såre startskuddet lyder – dvs. fra den 16. oktober.
En af de gamle kæmper i dansk skakliv, John Tornerup, rundede i sidste uge de 90 år. Tornerup, der især gjorde sig gældende inden for det nu hedengangne Dansk Arbejder Skakforbund, var i sine velmagtsdage en frygtet kombinationsspiller, der var i stand til at nedlægge selv de stærkeste, også inden for den ’borgerlige’ Dansk Skak Union. Her har han under en holdturnering i maj 1941 sort mod P. Jønsson fra Roskilde:
Se diagrammet.
Tornerup har fået stillet artilleriet op til skud mod den hvide majestæt, men hvordan kommer man videre fra denne stilling? Løsning i næste uges skakspalte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her