Læsetid: 3 min.

Fra arbejderparti til værdiparti

Socialdemokraternes nye principprogram er uden rygmarv. Sådan lyder kritikken fra professor og forfatter til bog om Socialdemokratiets historie
4. september 2004

Socialdemokraterne vil for første gang i et principprogram betone det nationale danske og melde klart ud imod det multikulturelle samfund. Samtidig ønsker partiet ikke længere at være et arbejderparti, men vil i stedet omfavne hele samfundet som et værdiparti.
Det fremgår af det forslag til principprogram, som bliver sat til afstemning på partikongressen i næste uge.
Professor i historie ved Roskilde Universitetscenter, Claus Bryld, som har beskæftiget sig med Socialdemokraternes historie, efterlyser en egentlig samfundsanalyse og nogle konkrete bud på, hvordan partiet vil nå sine målsætninger om lige muligheder for alle:
»Det nye forslag har mere karakter af at være en fristil med nogle løse betragtninger om, hvordan samfundet bevæger sig i retning af en øget individualisering. Der er ikke nogen analyse af de grundlæggende magtforhold i samfundet, og derfor kan man ikke anlægge en egentlig strategi for at ændre det,« siger han.
Socialdemokraternes næstformand og formand for principprogramudvalget, Lotte Bundsgaard, mener ikke, at der er noget mærkeligt i, at principprogrammet ikke indeholder konkrete forslag til løsninger: »Princippragrammet skal beskrive vores værdier og skal ikke forveksles med et arbejdsprogram. Der er ingen tvivl om, hvordan vi vil nå vores mål om lige muligheder. Det skal blandt andet ske gennem lettere adgang til efteruddannelse,« siger hun
Når partiet lægger vægt på individualisering og frihed, mener Claus Bryld, at det er udtryk for, at partiet går efter middelklassen, fordi der er flere stemmer at hente her. Han mener, at partiet har foretaget en umiddelbart korrekt beregning af, at der bliver færre og færre stemmer at hente fra den traditionalle arbejderklasse, fordi vi bevæger os væk fra indutrisamfundet:
»Socialdemokratiet forsøger at appellere til middelklassen ved at sige, at solidariteten kun er grundlaget for det egentlige mål: frihed til den enkelte, som er noget, den gruppe i højere grad kan identificere sig med,« siger han. Og der er sådan set ikke noget galt med den betragtning.
»Men udviklingen går ikke så stærkt, som mange tror. Der er fortsat mange medarbejdere i industrien,« siger Claus Bryld.
Når partiet ikke gør mere ud af, at det er et parti for arbejderne, mener Claus Bryld, at det efterhånden er utroværdigt, at det vil varetage arbejderklassens interesser.
I forslaget til det nye principprogram er frihed, lighed og solidaritet fremhævet som de vigtigste begreber, hvor friheden er selve målet. I det oprindelige udkast var et af partiets kernebegreber, demokratisk socialisme, slet ikke med.
Det ser Claus Bryld, som et udtryk for en afideologisering af partiets politik:
»Samtidig med, at man skriver mere og mere om værdier, sætter man mange af de klassiske ideer på porten. Det er et udtryk for, at politikken bygger mere og mere på en række plusord, som lyder godt, men som er flertydige og ligner de andre partiers principprogrammer til forveksling,« siger han.
Socialdemokraternes formand Mogens Lykketoft har tidligere – blandt andet i kronikker – taget afstand fra ’demokratisk socialisme,’ men det gør han ikke længere:
»Jeg lagde afstand, fordi jeg mente, at det gav for klare erindringer om grusomme systemer, der heldigvis er sumket i grus. Men i virkeligheden er demokratisk socialisme den type ledelse, der praktiseret af de nordiske socialdemokratier, og derfor skal det naturligvis stå i vores principprogram,« siger Mogens Lykketoft.
Lotte Bundsgaard påpeger, at Socialdemokraterne altid har kæmpet for frihed. Hun mener, at partiets frihedsbegreb adskiller sig væsentligt fra Venstres:
»Det har ikke kun været de velstillede, der skulle have frihed. Vi har altid kæmpet for frihed til alle, og det er stadigvæk målet. Fællesskabet og solidariteten er ikke en modsætning til friheden. Tværtimod. Vi skal have fællesskab og solidaritet for at sikre friheden,« siger hun.

Fædrelandsparti
I det nye forslag til partiprogram ser Claus Bryld også tegn på, at partiet forsøger, at neutralisere Dansk Folkeparti.
»Socialdemokraterne vil ikke være med til den politik Dansk Folkeparti fører. Men i det nye program er de alligevel begyndt at tale til de nationale følelser,« siger han. Det mener han kolliderer med partiets ellers positive indstilling over for globaliseringen:
»Indvandringen er et permanent fænomen, der vil fortsætte så længe udviklingen i globaliseringen fortsætter. Integrationsspørgsmålet er en del af globaliseringen, men man prøver at holde de to ting adskilt. Det er modstridende, at man på den ene side er for globaliseringen, og at man på den anden side er imod indvandringen.«
Lotte Bundsgaard er ikke enig i, at det er modstridende, at partiet går imod et multikulturelt samfund:
»Det handler om, at vi ønsker et fællesskab i Danmark, som er baseret på fælles værdier om blandt andet demokrati og at kvindeundertrykkelse er forkert uanset, hvilket land ens bedsteforældre kommer fra.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her