Læsetid: 2 min.

Ikke bange for at dø

8. september 2004

Der er mennesker, der planlægger deres egen begravelse. Endnu har det ikke antaget samme vilde omfang som polterabend-bølgen, og tak for det. Mere er det noget med, hvilke salmer, der skal synges, hvor gravøllet skal holdes, og om man ønsker sin aske i havet. Nogle har også ideer til, hvad der skal stå på deres egen gravsten…f.eks. skuespilleren, der foreslog: »I øvrigt medvirkede…«
Men alt det vil virke håbløst gammeldags, hvis den amrikaner, der ifølge New Scientist har taget patent på elektroniske gravsten, får sin vision realiseret.
Han forestiller sig gravsten med fladskærme og en enkelt lille chip til almindelige mennesker, mens ualmindelige folk kan få en storskærm som i Parken, men ikke nok med det.
Afdøde kan på forhånd have indtalt en meddelelse til beskuerne eller sågar sine erindringer, og i opfindelsen indgår hovedtelefoner, for ellers risikerer man, at alt for mange afdøde taler i munden på hinanden.
I konceptet indgår også, at der kan være en sprække til møntindkast eller kreditkort. Ikke alt her i livet kan jo være gratis.
Knap så vidtgående er de tanker, der er kommet frem i journalisten Øjvind Kyrøs lille interview-serie med danske personligheder som f.eks. Jan Lindhardt og Ole Hartling. Man kan lige nå at være med på en genudsendelse i eftermiddag, hvor Suzanne Brøgger og Johannes Møllehave begge har en ide om, hvilken kirke begravelsen skal foregå fra, men så heller ikke så meget mere. Begge har derimod ganske store og positive(!) forventninger til døden som sådan. Suzanne Brøgger taler om den som et stævnemøde, hvor det bliver meget interessant at se, hvad der er på den anden side. Eneste absolutte krav er, at der ikke må være »sure miner« ved gravøllet.
Johannes Møllehave, der allerede har købt gravsted ved siden af sin afdøde hustru på Frederiksberg Kirkes grund, forestiller sig døden som noget »rigt, stort og godt.«
Villet heroisk eller simpelthen fortrøstningsfuldt? Møllehave tilføjede, at selvom lægerne skulle råde ham til endnu en by-pass-operation, ville svaret være nej.

DR2 kl. 16:
Når jeg stiller træskoene

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her