Læsetid: 2 min.

Berlevåg og hornmusik

18. september 2004

Spot
Der er i Norge en lang, snæver Fjord, mellem høje Fjelde, ved Navn Berlevaag Fjord. Ved Fjeldets Fod ligger den lille Berlevaag By og minder ganske om et Barns Legetøjsby af smaa Træklodser, malet med rosa og graa, gule og mange andre kulører.«
»For femogtres Aar siden levede der i et af de smaa gule Huse to søstre, der begge var ude over deres første Ungdom.«
Sådan er anslaget i Karen Blixens nu verdensberømte roman – eller skal vi kalde det en lang novelle – Babettes Gæstebud. Vi ved, hvad der er blevet af Blixen, men hvad med Berlevaag?
Byen ligger stadig oppe ved ishavet i Nordnorge og smughygger sig i en grad, så redaktionen af DR2 mener, den kan bære en hel fladeaften, og selv om dens fiktive rolle som værtsby for et gæstebud nok er blikfanget, er det overhovedet ikke Blixen, der er i centrum, men byens
mandskor og hornorkester.
Buena Bagterp.

Jamen, hold da op. Gamle søstre, mandskor og hornmusik ... skulle det kunne få nogen til at gribe remoten og flappe væk fra lørdags-underholdningen på de andre kanaler? Det skulle da lige være den omstændighed, at den populære tv-trolde-mand Søren Ryge Petersen har lavet en reportage deroppe fra – som igen er bundet op på Knut Erik Jensens dokumentarfilm fra 2001, Heftig og begejstret, der er blevet betegnet som Norges pendent til filmen Buena Vista Social Club.
Så får man oven i hatten et lille indslag om Bagterp Blæseorkester i Hjørring, hvor 25 danskere spiller hornmusik samt en reportage om en musikfestival, hvor dem fra Bagterp stiller op sammen med dem fra Berlevåg.

Det handler selvfølgelig indirekte om værdikamp, mine damer og herrer, ærede seere. Værdier, som er gået tabt mange andre steder. Det at mennesker i alderen 29-96 år kan mødes hen over generationerne og have det sjovt sammen på en pæn måde i stedet for bare at glo på tv. Om fladen kan flytte seere, fysisk såvel som psykisk, kan man være i tvivl om, for det er næsten umuligt at skrue tiden tilbage, ligesom grøden i Berlevågs gryder næppe nogensinde blev den samme, efter at indbyggerne have været til gastronomisk gæstebud dengang hos Babette.

*DR2 kl. 19.30: Tema: mandskor og hornmusik

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her