Læsetid: 3 min.

Bush i defensiven

Den amerikanske valgkamp er blevet turbulent. I august var John Kerrys troværdighed under angreb. Nu er det Bushs tur
10. september 2004

BOSTON – Og så er det George W. Bushs tur til at blive udstillet i medierne som en utroværdig person...
Præcis en uge efter afslutningen på den republikanske partikongres i New York er den gamle og velkendte historie om præsidentens kontroversielle aftjening af sin værnepligt under Vietnamkrigen som pilot i Texas National Guard fra 1968 til 1973 vendt tilbage med flere nye pinlige afsløringer om favorisering og pjækkeri.
En demokratisk Texas-politiker interviewet i et tv-program sagde, at han hjalp Bush med at springe over i køen og blive jagerpilot for at undgå tjeneste i Vietnam. Det havde han også erklæret i 1999. Samme tv-program fremdrog officielle noter skrevet af Bushs øverstbefalende Jerry Killian – som døde i 1984 – hvori han nævner, at »folk på et højere niveau« prøvede at få ham til at »indsukre« en årlig evaluering af Bushs præstation som pilot, skønt han ikke var dukket op på flyvebasen.

’Texans for Truth’
En gruppe, der kalder sig »Texans for Truth«, offentliggjorde samtidig en tv-reklame, hvori en jagerpilot i Alabama siger, at han blev overrasket, da Bush tidligere i år sagde, at han havde udført sine pligter på en base i Alabama, mens han arbejdede for en politisk kandidat.
»Jeg husker ikke at have set ham,« udtaler Bob Mintz.
Reklamen vil blive vist i nøglestater.
Som om det ikke var nok, bragte den britiske avis The Guardian onsdag foromtale af en Bush-biografi skrevet af journalisten Kitty Kelley, forfatter til biografier om Nancy Reagan, Frank Sinatra og den britiske kongefamilie. Kelley skal have interviewet lillebror Neil Bushs fraskilte hustru Sharon Bush, som hævder at have set sin svoger tage kokain i Camp David, dengang hans far var præsident.
Den opsigtsvækkende påstand blev i går viderebragt i det respektable New York Times. Her benægter Sharon Bush at have nævnt kokainbrug til Kelley, men hendes tidligere pressesekretær var til stede under interviewet og bekræfter over for avisen, hvad hun sagde.
The New York Times har læst The Family: The Real Story of the Bush Dynasty og skriver, at bogen er fyldt med pinlige detaljer om Bushs ungkarleliv og hans fantasifulde brug af bandeord. Men kildenettet skulle ikke være særligt overbevisende.
Bogen udkommer i næste uge og vil formentlig lande på bestsellerlisten ligesom hurtigbådsveteranernes biografi af John Kerry, Uegnet til at være Øverstbefalende, gjorde det i august.
Men sandsynligheden taler for, at det tilsyneladende velkoordinerede angreb på Bushs plettede renommé som jagerpilot i Texas National Guard vil gøre mere skade end en sladderbiografi. Efter tv-stationen CBS News’ timelange program onsdag aften om Bushs soldaterdage fulgte alle store tv-kanaler op med deres version i går morges. Det samme gjorde aviserne.

Fokus kan skifte nu
Præsident Bush befinder sig altså lige så meget i defensiven, som John Kerry gjorde kort efter afslutningen på den demokratiske partikongres i Boston i august. På det tidspunkt offentliggjorde gruppen »Swiftboat Veterans for Truth« nogle tv-reklamer, hvori de bl.a. hævdede, at Kerry løj om sin indsats som skipper for en hurtigbåd i Vietnam og derfor ikke fortjente sine krigsmedaljer.
Disse påstande var bevisligt forkerte. Ikke desto mindre fik historien ben at gå på. Først spredtes den af bloggers på internettet, dernæst af konservative radiokommentatorer for til sidst at ende i de ’klassiske’ medier.
Inden Kerry-kampagnen havde haft tid til at sunde sig, gjorde Bushs rådgivere spørgsmålet om Kerrys troværdighed til et dagligt tema.
Præsidenten beskyldte demokraten for at være en vendekåbe. Han havde siksakket i sin holdning til Irak-krigen. Dette velkoordinerede angreb på Kerrys personlige karakter nåede sit klimaks på partikongressen i New York, hvor den ene taler efter den anden gjorde grin med den demokratiske præsidentkandidats siksak-kurs. Det gav en forudsigelig gevinst i meningsmålingerne.
Det åbne spørgsmål er nu, om de nye afsløringer om Bushs soldatertid vil have den samme negative virkning. Det er tvivlsomt, fordi det stort set er velkendte beskyldninger, og fordi Bush til forskel fra Kerry allerede har bevist, at han kan udfylde jobbet som øverstkommanderende for USA’s militær og forsvare landet mod terrorismen.
Men det giver en åbning til demokraten. Det underliggende emne i valgkampen er ikke længere Kerrys troværdighed. Nu er Bush pludselig i defensiven. Fokus i valgkampen kan meget vel skifte til den dårlige økonomi, sygesikring og pension, hvor Kerry står stærkest.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu