Læsetid: 3 min.

Connie-konfekten

10. september 2004

JØSSES, SOM det ganske rige rystes af ‘Connie-effekten’ – de angivelige virkninger af studievært Hedegaards indtræden som De Konservatives miljøminister i VK-regeringen.
Et pluk fra de sidste ugers avisoverskrifter:
*«Connie-effekten kostede« (Politiken)
*«Meningsmåling: Connie-effekten slår ud« (Fyens Stifttidende)
*«Connie-effekt giver borgerligt flertal« (De Bergske Blade)
*«Connie-effekten har ramt Marianne Jelved« (Politiken)
*«Regeringens frygt for Connie-effekten« (Berlingske Tidende)
Det er således ikke småting, den effekt formår: Den kan koste, slå ud, give flertal, ramme Jelved og skabe frygt i regeringen.
Jamen, Connie Hedegaard, det pæne menneske, hvad er det dog, hun har vovet sig ud i?

VOVEMODET HAR indledningsvis bestået i, at hun har sagt ja til at indtræde i en regering, hvis politik hun selv offentligt har kritiseret for at være nidsk, smålig og småtskåren. Og en regering, som har gjort sig berygtet videnom ved sin miljøfjendske politik.
Da Connie har realpolitisk erfaring fra sin 1980’er-karriere som mf’er, kan hun næppe have forestillet sig, at alle de VK-politikere, hun har følt ulyst ved, pludselig skulle fortrylles af en forunderlig effekt og forvandles til nye og fordrageligere mennesker.
Og miljøpolitikken? Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, modtog minister Hedegaard med ordene: »Regeringen har vedtaget en miljøpolitik, og den vil køre videre.«
Alligevel gispes der nu over, at Connie har vundet en sejr. Gispet lyder tydeligst på gårsdagens lederplads i Berlingske Tidende. Lyt:
»Regeringen er tilsyneladende så skræmt over den Connie-effekt, den ellers skulle lukrere på, at den i stedet har ladet sig skræmme ned i et hul af den ny markeringsivrige minister.«

LADET SIG SKRÆMME? Thor Pedersen, Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen? Disse stenhjertede mænd. Hvordan er det muligt?
Jo, Connie Hedegaard har i regeringens koordinationsudvalg vundet tilslutning til, at bevillingerne til hendes miljøområde ikke må falde i finansåret 2006.
Et øjeblik! Finansåret 2006… Hvilket finansår er det, der for tiden laves finanslov for på Christiansborg? Det er 2005. Hvad foreslår VK-regeringen for 2005 på miljøområdet? Nettonedskæringer på 54 millioner kr! Siden VK-regeringen kom til i 2001 har den ifølge egne tal skåret miljøet ned med 450 millioner.
Men i 2006 – der skal ikke ske yderligere nedskæringer – i dét år.
Neej… Sådan er det nu heller ikke. Miljøministeriet skal stadig køre regeringens to-procent grønthøster hen over sine ansattes forgræmmede hoveder. Finansminister Thor Pedersen har ikke lovet andet, end at 2006 nedskæringen på miljøet »reserveres til nye grønne initiativer«.
Og lovet og lovet… Det kan Thor P. jo faktisk ikke love, for der skal være folketingsvalg inden. Ingen véd, om regeringen fortsætter. Om Dansk Folkeparti stadig er dens parlamentariske grundlag. Og om Connie Hedegaard fortsat er dens miljøminister. Det kan jo være, at Anders Fogh – hvis Connie-effekten hiver et nyt VKO-flertal i hus – finder tiden inde til at forfremme Connie Hedegaard til fiskeriminister. Det ville givetvis være en løsning, som også mange konservative – f.eks. Brian Mikkelsen og Lene Espersen – kunne bifalde.

ET VALGLØFTE om, at besparelserne på et ministerområde i et år, der ligger to år fremme, kommer tilbage til området, hvis i øvrigt forholdene består uændret… Jo, gudbevares da. Som mundheldet hedder: Nok har den, der nøjes. Connie Hedegaard har scoret en triumf i regeringen, og den skal hun have tillykke med.
Nu mangler hun alt det andet, det væsentlige: Hun skal finde en skånsom – og helst usynlig – måde at anbringe de 8.000 nye sommerhuse, som VKO-flertallet i foråret vedtog at berige den danske natur med.
Og, endnu tungere: Hun skal udmønte VKO-aftalen om en ‘kommunalreform’. Den flytter praktisk talt alle beslutninger om natur- og miljø fra amterne til de nye storkommuner, der efter al erfaring hellere vil vinde den kommunale kappestrid om vækst og byggeri. Connie Hedegaard har – for at undgå ulykke for miljøet og sig selv – søgt forliget ændret, men er afvist af Dansk Folkeparti, der ifølge egne ord »gruer for«, at de nye regioner får amternes natur- og miljøopgaver. Venstre har ikke tilkendegivet nogen interesse i at redde Connie ud af kniben.
Måske er det misvisende at tale om ‘Connie-effekten’. Det burde snarere hedde ‘Connie-konfekten’. Den ny miljøminister er den liflige konfekt, der er hældt på æsken for at få kunderne til at glemme, hvor harsk indholdet ellers er.

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her