Læsetid: 3 min.

Desperate fattige dør for USA

Forarmede arbejdsløse fra tredjeverdenslande rejser gerne til helvede for at få arbejde. De rejser til Irak. Her arbejder de for amerikanske tropper, og den forbindelse koster dem livet
1. september 2004

12 nepalesiske gidsler blev myrdet. Halshugget og filmet, så deres lemlæstede lig kunne offentliggøres på gidseltagernes hjemmeside ved siden af en advarsel til alle, der overvejer at tage til Irak for at arbejde »og tjene jøder og kristne«.
Nepaleserne var kommet til Irak for at arbejde for et jordansk firma, der gør rent og laver mad til amerikanske tropper. I Irak er enhver udlænding, med forbindelse til amerikanerne, et mål.
Den 13. august skrev The Guardian at over 80 personer var blevet kidnappet i Irak. På listen var bl.a. Ibraghim Khamis, Salm Faiz Khamis og Jalal Awadh fra Kenya. Tilak Raj og Sukdev Singh fra Indien. Ali Ahmed Moussa fra Somalia. Alle ansat som lastbilchauffører for firmaer i Kuwait.
I de sidste måneder er adskillige udlændinge blevet kidnappet. de fleste af dem arbejder for jordanske eller kuwaitiske firmaer, der arbejder på kontrakt for koalitionen. Transporterer forsyninger, gør rent eller laver mad for dem. Arbejdet foregår i Irak, men firmaerne er baseret i et af nabolandene.

Bedraget
Faderen til en af de myrdede nepalesere fortæller AFP, at familien havde taget et lån på mere end 2000 dollar, så sønnen kunne rejse til Jordan for at arbejde som kok. Efter nyheden om de nepalesiske gidslers død beklager Nepals udenrigsminister Prakash Sharat Mahat, at gidslestagerne ikke havde lyttet til hans udtalelser på arabisk tv:
»Jeg understregede gentagne gange, at disse mennesker ikke havde noget som helst at gøre med amerikanere,« siger han til AFP.
Han holder rekrutteringsselskaber ansvarlige for at sende økonomisk desperate Nepalesere i døden for profittens skyld.
»Det er sørgeligt, at rekrutteringsselskaber har bedraget disse mennesker ved at sende dem til Irak efter de rejste til Jordan,« sagde Prakash Sharat Mahat.
Men også mange desperate mennesker rejser til Kuwait eller Jordan velvidende, at det arbejde, de har fået foregår i Irak. Firmaer i nabolande til Irak rekrutterer ansatte i udviklingslande, der er så hærgede af fattigdom og krig selv, at et arbejde i Irak lyder tillokkende på trods af kidnapninger og mord. Indiske rekrutteringsagenter arbejder blandt andet i Nepal, og en af dem siger til Inter Press Service om de nepalesiske arbejdere:
»De kommer til os og siger ’jeg vil have en ordentlig løn og arbejde indendørs og jeg er villig til at rejse til helvede for at få det’.«

Risikerer gerne alt
I køen ved rekrutteringsfirmaet står 30-årige Tek Bahadur Esmail, der skal forsørge en familie på syv.
»Situationen herhjemme er så dårlig, at jeg er villig til at risikere alt,« siger han.
19-årige Bishal Thapa vil også helst arbejde i Irak.
»Vi har fået at vide, at vi kan tjene tre gange så meget i Irak som i Kuwait. Vi skal nok klare os der, for sikkerhedssituationen er ikke meget bedre herhjemme,« siger han.
Joseph, en filippinsk arbejder, siger til Inter Press Service om at skulle arbejde i Irak.
»Forholdene og kidnapningerne bekymrer mig. Men jeg vil hellere rejse til Irak og arbejde end at vende hjem, til mit land og dem, der er afhængige af mig, uden et arbejde.«
Både Nepals og Filippinernes regering har forbudt deres statsborgere at rejse til Irak, men det afholder ikke de desperat fattige mennesker i at gøre forsøget.
Ifølge Inter Press Service er 17.000 nepalesere allerede ankommet, mens 35.000 venter på at rejse ind i Irak for at arbejde for de firmaer, der servicerer koalitionens styrker.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu