Læsetid: 2 min.

DF: Små-kriminelle udlændinge skal udvises

Selv mindre farlige forbrydelser skal føre til, at udlændinge sendes ud af Danmark, mener Dansk Folkeparti
20. september 2004

Alle former for personfarlig kriminalitet skal fremover føre til, at udlændinge bliver smidt ud af Danmark. Det mener Dansk Folkeparti, der nu lægger op til en markant stramning af kursen for kriminelle udlændinge.
Som udgangspunkt kan kun særligt grove former for kriminalitet føre til, at domstolene som tillæg til straffen udviser den dømte.
I dag går grænsen ved fire års ubetinget fængsel. Det skal ændres, mener partiets næstformand, Peter Skaarup:
»Når der er tale om f.eks. vold eller overfald, personfarlig kriminalitet, så skal vi ikke holde hånden over de udlændinge, som begår de her forbrydelser. De burde sætte sig ind i dansk lovgivning og skik følge eller land fly,« siger han.
Dansk Folkeparti rejser nu kravet over for justitsminister Lene Espersen (K).
Forslaget afvises dog af formanden for Folketingets retsudvalg, Anne Baastrup (SF): »At udvise folk for almindelig, simpel vold, det er at overreagere. Samtidig har Højesteret været inde og fortolke menneskerettighederne og klart slået fast, at der skal være sammenhæng mellem straffen og den kriminalitet, som folk har begået,« siger Anne Baastrup.
Hun henviser til, at Højesteret tidligere har omstødt domme, hvor udlændinge blev udvist som følge af meget milde narkodomme.
Næstformand Peter Skaarup begrunder ønsket om en hårdere kurs med stigende kriminalitet blandt især unge etniske minoriteter:
»Den kriminalitet, indvandrere begår, overstiger langt deres andel af befolkningen. Markant. En hård kurs vil også virke demotiverende på de unge,« siger Peter Skaarup.
Forslaget om at udvise flere udlændinge kommer på baggrund af en debat på Dansk Folkepartis netop overståede årsmøde.
Folketingskandidat Lene Camre (DF) ønsker, at flere kriminelle gerninger begået af en udlænding automatisk udløser en udvisning af Danmark:
»Vold og den slags skal klart udløse en udvisning. Jeg siger ikke, at vi skal smide folk ud for at stjæle et æble, men grænsen går lige derover. For vores grænse er nået, vi vil simpelt hen ikke tolerere mere,« siger hun. Lene Camre mener, at stadig mere rå vold begået af udlændinge påkalder en stramning:
»Vi må erkende, at de skal udvises første gang, fordi de berøver vores samfund værdier som f.eks. tryghed, som vores samfund bygger på,« siger hun.
Justitsminister Lene Espersen henviser til, at udvisningsdomme ligger under integrationsminister Bertel Haarders område. Det lykkedes ikke at træffe Haarder for en kommentar i løbet af weekenden.

FAKTA
Udvisning
*Ifølge Udlændingeloven kan udvisning af udlændinge, som har boet her mindst syv år, ske, hvis de begår kriminalitet til mindst fire års ubetinget fængsel.
Ved gentagen kriminalitet sænkes grænsen for, hvornår udvisning kan ske, til to års ubetinget straf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her