Læsetid: 2 min.

Dødens gab på skakbrættet

VM-matchen mellem Kramnik og Lekó kan blive en søvndyssende affære
23. september 2004

Skak
I den kommende weekend lyder startskuddet til en af sæsonens store skakbegivenheder, VM-matchen mellem den 29-årige russer Vladimir Kramnik og den 25-årige ungarer Peter Lekó.
Kramnik er jo efter sin overraskende sejr over Garri Kasparov i London år 2000 forsvarende mester i disciplinen klassisk skak (med fuld betænkningstid) – og det er første gang siden London-matchen, at han sætter sin titel på spil. Og når det nu endelig sker, er der egentlig tale om en semifinale - eftersom det er planen, at vinderen af denne match skal møde vinderen af en match mellem Kasparov, der stadig er verdens højest ratede stormester, og FIDE-verdensmesteren Rustam Kasimdzhanov – og denne ’forsoningsmatch’ skal så sætte et endegyldigt punktum for mange års forvirring, for gennemføres projektet (hvad vi dog ikke tør love!), vil skakverdenen have én og kun én verdensmester.
Kramnik og Lekó skal spille bedst af 14 partier, og det foregår i perioden mellem den 25. september og den 18. oktober i Centro Dannemann (et hæderkronet cigarfirma) i den sydschweiziske by Brissago.

Profeti
Man skal ikke være den store profet for at forudse, at det bliver en jævnbyrdig – for nu ikke at bruge ordet søvndyssende – affære med en overvægt af remiser. Måske endda af den korte, kampløse slags. Kramnik er en uhyre sikker forsvarsspiller, der bestemt ikke kan beskyldes for at have hang til gambling eller spille for galleriet – han er uhyre vanskelig at besejre, hvad Kasparov jo også fik at føle i London, hvor han ikke vandt et eneste parti, mens Kramnik trods alt hjemførte to gevinster.
Også om Peter Lekó gælder det, at han har en meget sikker hånd – og så er han ikke bange for Kramnik, som han har en jævnbyrdig score imod.
Lekó er undertiden blevet beskyldt for at være en slem remispølse, men det forholder sig med ham som den med den gamle mester, der engang sagde: »Hvis nogen stikker hånden i munden på mig, kan jeg altså godt finde på at bide ...«
Og det udsagn illustrerer ganske godt, hvad der skete, da Lekó med de sorte brikker mødte Alexei Shirov i kandidatturneringen i Dortmund 2002 – den turnering, der skaffede ham adgangsbilletten til VM-dysten mod Kramnik:
1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 g6 4.Lxc6 dxc6 5.d3 Lg7 6.h3 Sf6 7.Sc3 0–0 8.Le3 b6 9.Dd2 e5 10.Lh6 Dd6 ...
Skal hvid nu rokere langt, rokere kort eller finde på noget helt tredje? Shirov vælger noget letsindigt det første, og så ruller den sorte bondelavine:
11.0–0–0 a5 12.Lxg7 Kxg7 13.g4 a4 14.Se2 b5 15.Sg3 b4 16.Dg5 Te8 17.Sd2 a3 18.bxa3 h6 19.De3 Le6 20.Sb3 Txa3 21.Dxc5 Db8 22.Kb2 Sd7 23.De3 Sb6 24.Ta1 c5 25.Kc1 c4 26.dxc4 Sxc4 27.De1 Da7 28.Dxb4 Dxf2 29.Sf5+ gxf5 30.gxf5 Tc8 31.fxe6 Se3 - og her opgav hvid.
Leko – og Kramnik med, naturligvis – er mere end velkomne til at vise den form for angrebsskak og gøre vores frygt for, at Dødens Gab lurer lige under havoverfladen, til skamme.
Den (beklageligvis forsinkede) løsning fra skakspalten den 8. september: Den gamle skakkæmpe John Tornerup præsenterede med de sorte brikker et sjældent og seværdigt dobbeltoffer med 25. – Lc2! 26.Dxc2 Df3!! – pointen, slås den sorte dronning, er der omgående mat på g1. Hvid spillede derfor 27.De2, men opgav efter 27. – Txg2.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her