Læsetid: 2 min.

Drama før sengetid

9. september 2004

Spot
Udfordrende, tankevækkende og anderledes.« Sådan betegner DR den række af film, der hver torsdag aften kan opleves på DR1 under overskriften ’Filmperler’ og nu er tilbage på programfladen. Der er tale om film af den slags, som sjældent finder vej til tv - elsket af anmeldere og filmkendere, men ikke nødvendigvis for alle og enhver, lyder det af omtalen.
Satsningen tilgodeser andre lande og film end de en-gelsksprogede, som med amerikansk film i front dominerer markedet.
Sent i aften sendes den franske instruktør Francois Truffauts sjældent viste, men fint tegnede trekantsdrama Silkehud (La peau douce) i en ny kopi i 16:9-format. Filmen indbragte ham en Bodil-pris i 1965 for bedste europæiske film og er hans fjerde efter gennembruddet med Ung flugt i 1959, der var med til at definere den nye franske filmbølge. Fællesnævner for Truffauts film er kærligheden. Tiden varer nemlig længere, når man er forelsket, som han sagde.
Således også i aften, hvor hovedpersonen, Pierre – en handlesvag, midaldrende redaktør af et litterært tidsskrift, der lever et traditionelt, borgerligt og tilsyneladende lykkeligt familieliv med sin kone, Franca, og deres lille datter – på en flyrejse betages af den unge stewardesse Nicole, som han har en kort affære med. Vel hjemme i Paris fortsætter parret deres forhold, hvor en række hverdagslige genvordigheder kommer i vejen for, at de helt kan hengive sig til hinanden. Efterhånden begynder Franca at fatte mistanke til, at hendes mand er hende utro – mens Pierre selv er usikker på sine følelser, på trods af at han har erklæret Nicole sin kærlighed.
Hovedrollen som Pierre spilles af Jean Desailly, mens Nicole spilles af Francoise Dorléac – Catherine Deneuves storesøster, der døde i en bilulykke i 1967 i en alder af 25.
Den fremtrædende nybølgefotograf Raoul Coufard fører kameraet i filmen, der delvist er optaget i Truffauts egen Pariser-lejlighed.
Men når nu Danmarks Radio endelig har valgt at satse på de smalle film, undres man over det sene tidspunkt, der uvægerligt må sortere et potentielt bredere publikum fra. »Den særlig oplevelse«, som DR på hjemmesiden reklamerer for, er åbenbart stadig forbeholdt særligt insisterende natteravne og nostalgikere. Der er ikke andet for end at sætte videoen til at optage, hvis man skal møde frisk og veludhvilet på jobbet næste dag.

DR1 kl. 22.20: Silkehud. Fransk drama fra 1964.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her