Læsetid: 1 min.

Folket går fra gaden

De tyske mandags-demonstrationer mod regeringen ebber ud. Deltager-antallet falder, fagforeningerne er allerede gået
29. september 2004

De såkaldte mandagsdemonstrationer i Tyskland er ved at ebbe ud. I forgårs mødte mindre end 10.000 mennesker op for at demonstrere imod Schröder-regeringens reformer og sociale nedskæringer. For en måned siden var tallet 150.000.
Politikerne har ikke ladet sig kue af protesten, og det er ikke lykkedes demonstrationerne at vinde fodfæste i det vestlige Tyskland, hvor deltagerantallet sjældent nåede over et par hundrede.
Landets største fagforening Verdi, der bl.a. organiserer offentligt ansatte og mennesker i serviceerhverv, har meddelt, at man ikke længere vil stå som medarrangør af demonstrationerne. Nu overvejer globaliseringskritikerne fra Attac også at trække sig.
»Vi må væk fra fixeringen på mandagsdemonstrationer. Gnisten er ikke sprunget til Vest, Østtyskland alene kan ikke opnå noget med disse demonstrationer,« siger Peter Wahl fra Attacs koordineringsgruppe til avisen Tagesspiegel.
Også en stort anlagt demonstration i Berlin på lørdag er ved at udvikle sig til en fuser. Det tyske LO (DGB) har afvist at betale for deltagernes bustransport fra hele landet, og dermed vil deltagerantallet blive forsvindende lille.
En lignende demonstration i april samlede med fagforeningernes støtte en kvart million mennesker foran Brandenburger Tor i Berlin.

Fagforeninger tæmmet
April-demonstrationen i Berlin medførte en sjælden koldfront mellem fagforeningerne og SPD-ledelsen. I juli kritiserede flere fagforeningsledere kansleren åbent.
»Målt med hans egne alen har Gerhard Schröder fejlet,« sagde Verdi-formand Frank Bsirske.
»Det burde mane til eftertanke hos SPD-ledelsen, når 38 procent af de tidligere SPD-vælgere efter EU-valget angiver, at de ikke har stemt på partiet på grund af manglende social retfærdighed,« påpegede Jürgen Peters, formand for metalarbejderne i IG Metall.
Et efterfølgende forsoningsmøde mellem parterne betød ingen ændringer i SPD-ledelsens reformer. Schröder blev sur og gik, før mødet sluttede. Fagforeningerne har siden dæmpet tonen.
DGB vil ikke længere være med til forsimplede paroler om, at reformerne skal trækkes tilbage. Reformerne har givet flere forbedringer, mener DGB og nøjes med at tale om »et behov for korrektioner«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her