Læsetid: 2 min.

’Der er fremtiden til forskel´

De radikale er klar med deres bud på den økonomiske politik frem mod 2015
7. september 2004

De radikale leger i deres finanslovsudspil med tanken »Hvis vi havde 90 mandater...«
Partiet gør op med ideen om, at finansloven kun er statens husholdningsbudget, der blot udgør udgifter og indtægter for det kommende år. En finanslov skal angive retningslinier for fremtiden og interessere sig for det lange sigt, lyder opsangen fra de radikale.
Partiet mener, at den væsentligste forudsætning for fremtidens Danmark er en sund og stabil samfundsøkonomi. Derfor mener partiet ikke længere, at det blot er nok at overholde 2010-planen om at halvere det offentliges gæld, men at tiden er inde til også at sætte mål for 2015. Og her står den radikale menu på reformer.
»Flere vil komme i arbejde gennem en radikal skattereform og reformer på arbejdsmarkedet. Det giver flere skatteindtægter og færre udgifter. Overskuddet kan så bruges til at afdrage på gælden, så det ikke bliver vores børnebørn, der bliver efterladt med regningen,« siger den politiske ordfører Margrethe Vestager.
Reformerne på arbejdsmarkedet handler blandt andet om, at det skal gøres obligatorisk at være medlem af en a-kasse. Kontanthjælpen skal forbeholdes dem, der er visiteret som ikke-arbejdsduelige. Samtidig skal arbejdsformidlingen og a-kasserne ikke længere have monopol på aktiveringen af ledige.
Finansordfører Morten Helveg Petersen erkendte dog ved præsentationen, at forslagene nok ikke er helt spiselige for Socialdemokraterne: »Dette er ikke et regeringsgrundlag, men vores bud på, hvordan det skal se ud helt frem til 2015. Så må vi ind og føre argumenterne frem, og på en lang række af de øvrige områder vil vi være enige med Socialdemokraterne. Det er ikke et spørgsmål om, at det skal være surt at være dansker. Vi ved blot, at der er store udfordringer, der tårner sig op,« siger han.
De radikale vil også senest i 2015 lukke for tilgangen til efterlønnen. Den første store bid skal tages allerede næste år, hvor statstilskuddet til ATP skal stoppes, og modtagere af efterløn, delpension og uddannelsesgodtgørelse selv skal lægge pengene:
»Det handler jo ikke om, at vi vil omlægge hele systemet nu, men derimod, at vi vil give folk et varsel, der er fair og rimeligt. Men det nytter altså ikke at vi bliver ved med at vende ansigtet bort fra de reformer, der er nødvendige,« siger Helveg Petersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her