Læsetid: 2 min.

Handicappet tv

22. september 2004

Spot
Tv-dækningen af de olympiske lege i Athen i forrige måned var massiv og overvældende. DR1, TV2 og deres respektive søster-kanaler var ikke for fine til at rydde sendefladen fra morgen til aften og vise alt – alt – fra de olympiske konkurrencer. Svømning til morgenmad, sejlsport til frokost, boksning til eftermiddagkaffen, atletik til middag – og en opsamling til aftenkaffen. Velbekomme.
Selv sportsgrene, som i den daglige mediedækning lever en skyggefuld tilværelse, fik pludselig en eksponering, der var en borgerkrig i Sudan eller en politisk krise i Nordkorea værdig. Ved OL i Sydney for fire år siden kom vi alle på fornavn med en ung mand ved navn Torben Grimmel, der vandt sølv i riffelskydning, for nogle år siden var det en gruppe curling-kvinder, som fejede al opmærksomhed til sig, og i år var det en anden skytte, bueskytten Hasse Pavia Lind, der pludselig fandt sig og sin sportsgren i kameraernes spot.

Betragtet fra en snæver sports-journalistisk synsvinkel kan man derfor med god grund hævde, at mediedækningen af OL er ganske demokratisk. De store sportsgrene fylder logisk nok mest, men alle får en bid af tv-kagen. Nogle sportsgrene peaker ligefrem ved OL. Eksempelvis er transmissionerne fra synkron-svømning nogle af de mest sete overhovedet fra OL, hvilket står i grel kontrast til den interesse, der til daglig tilflyder denne sportsgren. Skulderklap-klap til sportsredaktionerne for dén prioritering – når de nu har bestemt sig for at drukne os i sport.
Den demokratiske tv-dækning hører dog op et sted. Det kan man forvisse sig om netop i disse dage, hvor de paralympiske lege, olympiske lege for handicappede, bliver afholdt på nøjagtige de samme stadion, som millioner af tv-seere besøgte for en måned siden. Kørestols-rugby, siddende volleyball og de øvrige handicap-idrætsgrene har ikke tilnærmelsesvis den samme bevågenhed hos tv-kanalerne. TV2 er ene om at give begivenheden – hvor knap 4.000 atleter vel at mærke er samlet og fylder publikums-sæderne i Athen – særskilt opmærksomhed i form af en udvidet sports-nyhedsudsendelse på i alt 25 minutter hver aften. Er man handicappet skal man altså tilsyneladende ikke forvente en fair behandling fra redakions-cheferne på DR og TV2.

*TV 2: 22.30: Sportsnyhederne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her