Læsetid: 2 min.

Heldige svenskere

13. september 2004

Spot
Ah, nyhedens interesse. Forelskelsens første tid, hvor at undvære synes umuligt. Forventningens glæde. Alle disse sande floskler har de svenske tv-
seere at se frem til de kommende uger. En time hver søndag aften, lå de danske gader øde, internethandlen gik ned med 75 procent, trafikken over storebælt med 12. Hele Danmark sad klæbet til hjørnesofaen. Nu er det svenskernes tur. Det første afsnit af Krøniken blev vist sidste mandag, og nu begynder det at blive rigtig spændende. Vil den drømmende Erik og Ida, den sindige jyde med ubestemmelig dialekt og ben i næsen, finde sammen? Og hvad med Søs og vores allesammens Palle? Ja. Vi ved det allerede. Der bliver ikke den samme følelse af kollektiv afmagt, når rulleteksterne sætter ind, og man bare kan råbe ’neeeej’ ved tanken om, at der nu er en hel uge, til vi får svar på alle spørgsmålene.
Mens vi danskere vader rundt i dette limbo af boligprogrammer, Robinson-ekspeditioner og quizshows kan svenskerne se frem til flere uger i selskab med Palle From. Men spørgsmålet er om serien vil blive lige så populær i Sverige. Når den samme højde i popularitet, så Søs og Ida måske også kan sælge deres Krønike-sjæl til læskedrik- og reklamebranchen i Sverige? Og sælge juice. Friskpresset. Seriens svenske indslag, Stina Ekblad, mener nej. Hun spiller direktør Kaj Nielsens frue, en velopdraget borgerlig hustru. I et interview med svenske Helsingborgs Dagblad udtrykker hun en vis bekymring omkring seriens popularitet, set i lyset af de senere års strengere politik mod indvandrere og udlændinge.
»Den skildrer Danmark og danskerne. Og det kan have noget at gøre med, at man søger mod det nationale. Der er en splittelse og en uro i samfundet i forhold til, det at alting åbner sig, at indvandrere kommer ind og så videre. Så det er faktisk lidt ubehageligt, at det er blevet så stor en succes. Som om man kollektivt siger ’Åh, endelig noget som handler om os og vores historie, vores tid og vores land’,« siger Stina Ekblad. Hun mener, at seriens succes må mane til selvransagelse.

Har De en dårlig smag i munden efter den udmelding, over at forelskelsen efterhånden er blevet til kærlighed? Læn dem blot tilbage og gense Palle i aften. Nyd eventuelt et glas juice. Friskpresset. Og tag Krøniken for, hvad det også er: Forbandet godt tv.
Den politiske diskussion og dissekeringen af den danske samfundssjæl må vi tage bagefter. Snakke sammen midt under Krøniken? De må da være sindssyg.

*STV1: 20.00 Krönikan

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her