Læsetid: 2 min.

Hva’ så, hva’ der gang i?

3. september 2004

Spot
Jeg kender godt / den type du er / en tumpet grim skuffle med sure tæer / du vil ha’ det hele / men alt hvad du får / er mælkeskæg, øllebrød og morgenhår!«
Første demooptagelse med MC Einar, 1988

Hvis man ikke lige vidste bedre, så troede man på det. At den første dansksprogede rapper hertillands, københavneren Einar Enemark, var en fandens karl. Men de færreste ting kunne være længere fra sandheden. Einar var ikke specielt populær blandt hverken piger eller drenge. Nogen ville ligefrem kalde ham nørdet. Og denne hersens amerikanske dille kaldet ’hiphop’ sagde ham i hvert fald ikke en branket bæ.
Ikke før han en dag i 1988 troppede op hos sin tidligere skolekammerat på Østerbro. Kammeraten hed Nikolaj Peyk, som om nogen var med på beatet. Han var først til at male togvogne og også ganske ferm til at scratche løs på sine totalt smadrede vinyler.
Den overraskede Peyk ville ikke brænde sin ubudne kammerat af og trak i stedet Einar med ud til Sorgenfri, hvor han havde en aftale med vennen Jan Kabré og et par andre kumpaner – deriblandt Guffe og Jesper Vildmand.

Sammenkomsten havde et formål. Der skulle rappes på dansk, hvilket aldrig var prøvet før – hvis man altså ser bort fra Mek Peks og Gunnar Nus poppede legerier et par år tidligere. Som sagt så gjort. DJ Jan lod et breakbeat runge i sine forældres lejlighed, og så gik mikrofonen på omgang.
Det var også det eneste, der gik. Gavflabene strejkede, for rappe kunne drengene ikke. Lige indtil turen kom til Einar. Godt hjulpet af Peyks brillante tekster kunne unge Enemark sgu. Sandsynligvis fordi han ikke vidste, hvad han havde gang i – som den eneste efterlignede han ikke Run-D.M.C., Beastie Boys og alle de andre amerikanske pionérer.
Snart efter havde kvintetten MC Einar en pladekontrakt. Deres ambitioner rakte egentlig ikke til at skulle sælges i musikbutikkerne, men med egen vinylplade kunne de jo (som de eneste, vel at mærke) scratche med deres eget navn, når de var ude at spille! »D-D-D-D-J Peyk«, og »Ja-Ja-Jan, DJ Jan«. Det var incitament nok til at gå i studiet. Og sådan er MC Einars hurtige og heftige livshistorie proppet med finurligheder, kontroverser, opture og nederlag. Fra julehittet »Jul d' cool« til julefrokosten året efter, hvor alt gik i opløsning i en brutal brandert.

*Musikprogrammet: MC Einar, DR2 kl. 23.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her