Læsetid: 3 min.

Indvandrerkonsulent vil forbyde arrangerede ægteskaber

Arrangerede ægteskaber og fætter-kusine ægteskaber skal forbydes, siger forfatter med pakistansk baggrund
11. september 2004

Ikke alene tvangsægteskaber, men også arrangerede ægteskaber og fætterkusine-ægteskaber skal forbydes ved lov. Det mener den socialdemokratiske indvandrerkonsulent Mohammad Rafiq, der snart udkommer med en debatbog om arrangerede ægteskaber: »Forældre skal slet ikke blande sig i, hvem deres børn skal giftes med. Indvandrerforældrene har for det meste særinteresser, som ikke tager hensyn til, at deres børn går glip af chancen for selv at finde kærligheden,« siger han.
For Mohammad Rafiq er grænserne mellem, hvornår der er tale om et arrangeret ægteskab og et tvangsægteskab så flydende, at ingen af delene skal tolereres: »Tvangsægteskaber foregår mere direkte, hvor den unge bliver truet med vold, drab eller udstødelse af familien. Arrangerede ægteskaber foregår mere indirekte og bygger på manipulation, hvor forældrene eksempelvis får børnene til at føle et ansvar for, at familien skal føres videre,« siger han og fortæller, at han også har erfaring for, at unge tilbydes en Mercedes for at gifte sig med en fra hjemlandet.
Mohammad Rafiq har selv været udsat for et arrangeret ægteskab, der endte i en skilsmisse og flere voldelige opgør med familien. Med sin nye bog, Kærlighed kan ikke arrangeres, der udkommer den 23. september, vil han både råbe indvandrerfamilierne op og få sat gang i debatten blandt danskere, som ikke tør kritisere arrangerede ægteskaber. Socialdemokraterne formand Mogens Lykketoft har allerede taget opfordringen til sig og bidraget med et forord til bogen. Som parallel til begrebet spindoktorer kalder Mohammad Rafiq sig for minoritetsdoktor. Udover et job som konsulent i Københavns Kommune beskæftiger han sig nemlig med at rådgive politikere og journalister om minoritetsspørgsmål.
Mohammad Rafiq opfordrer blandt andet til, at imamerne, der er de muslimske religiøse ledere, inddrages i kampen mod tvangsægteskaber og arrangerede ægteskaber: »Indtil nu har der ikke været en eneste imam, der har stoppet et eneste tvangsægteskab. Men imamerne har et medansvar, når de vier par mod deres vilje, for de har mulighed for at gribe ind,« siger han.

Inddrag imamer
Mohammad Rafiq foreslår, at imamerne pålægges at gå i enerum med både brud og gom hver for sig og spørge dem ud, om der er tale om et tvangsægteskab. Hvis ikke bruden føler sig tryg, skal imamen medbringe en kvindelig assistant i mangel på kvindelige imamer. Svigter imamarne deres opgave, mener Mohammad Rafiq, at de skal kunne straffes.
Står det til Mohammad Rafiq skal der også etableres et særligt elitehold under integrationsministeriet, som udelukkende beskæftiger sig med tvangsægteskaber og arrangerede ægteskaber. Holdet skal være klar til at rykke ud, nå der er brug for vejledning og undervisning i kommunerne: »Tvangsægteskaber er et landsdækkende problem, og det nytter ikke noget, at man kun får gjort noget ved det i København og Århus, hvis ikke man kan finde ud af at håndtere det i andre dele af landet,« siger han.
Samtidig skal skolerne inddrages aktivt i kampen mod tvangsægteskaber.
»Danske lærere har været alt for dårlige til at blande sig, når en indvandrerpige pludselig begynder at gå med tørklæde og udvise tegn på, at der er noget galt,« siger han.
Mohammad Rafiq foreslår, at det skal være obligatorisk at oplyse om tvangsægteskaber i folkeskolen, også selv om der ikke er et eneste barn fra en etnisk minoritet i klassen: »Det handler om oplysning. Hvis danskerne ikke forstår, hvad der er tale om, har de heller ikke mulighed for at gribe ind, når de møder en, der er på vej ind i et uønsket ægteskab,« siger han.
Selv om udlændingestyrelsen kun afviste 13 familiesammenføringer på grund af mistanke om tvangsægteskaber sidste år, er Mohammad Rafiq ikke i tvivl om, at omfanget er langt større.
Udover dem, der bliver gift med en fra hjemlandet, er han også bekymret for de unge, der bliver arrangeret eller tvangsgift med en herboende indvandrer. I sin research til bogen har han talt med flere gynækologer, der hvert år genskaber flere hunderede pigers mødom ved en operation. Mohammad Rafiq vurderer, at der må være tale om, at mindst 450 piger får genskabt deres mødom, for at kunne ’spille’ jomfru, når de skal giftes: »Hvordan kan man tro, at der er tale om et ægteskab baseret på kærlighed, hvis pigen fra start skal lyve om sin fortid,« spørger Mohammad Rafiq.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her