Læsetid: 3 min.

Kerry kræver ny kurs i Irak

Bush bør indkalde til international konference om kaos i Irak i denne uge i New York, siger demokraten Kerry i et bidende angreb på præsidenten
21. september 2004

BOSTON – I sin hidtil mest slående kritik af Bush-regeringens Irak-politik beskyldte John F. Kerry i går præsidenten for at have svækket USA’s sikkerhed i kampen mod islamisk terror ved at invadere Irak på et falsk grundlag og herefter totalt forkludre genopbygningen af landet.
»Er der nogen her, som vil påstå, at præsidenten har håndteret Irak på en måde, der styrker os i krigen mod terror,« spurgte John Kerry med en indigneret stemme på New York University.
Fra de forsamlede studerende og universitetslærere lød svaret: »Nej!«
Den demokratiske præsidentkandidat forklarede: »Den atomare trussel vokser. Den internationale terrorklub bliver større. I Mellemøsten marcherer ekstremismen fremad. Vi har splittet vores venner og forenet vores fjender, og vores anseelse i verden har aldrig været lavere.«
John Kerrys angreb på Bushs Irak-politik faldt dagen efter, at flere repulikanske senatorer optrappede deres egen kritik af præsidenten og dagen før Bushs tale til FN’s generalforsamling, hvor det forventes, at han vil prise de ’fremskridt’, Iraks provisoriske regering har lagt for dagen siden sin tiltræden 1. juli. Ministerpræsident Allawi vil lede Iraks delegation, møde Bush torsdag og give interviews på tv i denne uge.

Personligt ansvarlig
Fra et taktisk synspunkt havde Kerrys timelange tale til formål at sætte en stopper for Bush-kampagnens kritik af hans til tider svævende, uklare og modsigende udtalelser om Irak-krigen. Demokratens rådgivere har samtidig besluttet, at Kerry kun kan vinde valget i november, hvis han beskriver Bushs beslutninger som »forkerte og inkompetente« og altså er personlig ansvarlig for det kaos, som landet befinder sig i i dag.
I sin måske mest bidende og effektive kritik af Bush sagde Kerry om sin berømte ja-stemme til en krigsresolution i Senatet i oktober 2002: »Det var korrekt af Kongressen at give præsidenten bemyndigelse. En måned før invasionen sagde præsidenten, at det var muligt at undgå en krig. Men så kastede han os ud i en krig uden at give våbeninspektørerne nok tid og uden at forstå eller forberede os på følgerne af en invasion.«
Med et perplekst ansigtsudtryk løftede Kerry sin røst: »I dag fortæller præsidenten os, at han vil gøre alt om igen på den samme måde. Hvordan kan vi tage det seriøst? Han siger, at hvis vi vidste, at Saddam Hussein ikke var nogen umiddelbar trussel, at Irak ikke havde nogen ulovlige våben, og at Irak ikke havde forbindelser til al-Qaeda, ville han invadere alligevel!«
»Saddam Hussein var en brutal diktator, men det er ikke i sig selv en årsag til at gå i krig. Vi er glade for, at han er blevet fjernet, men det kan ikke skjule denne kendsgerning: At vi har erstattet en diktator med et kaos, som har gjort USA mindre tryg.«
Demokraten fremlagde en mere detaljeret plan end tidligere for, hvad Bush bør gøre nu for at stabilisere sikkerhedssituationen i Irak og gennemføre valget til en forfatningsgivende forsamling i januar. Præsidenten bør f.eks. gå direkte til NATO og FN’s sikkerhedsråd i denne uge og kræve, at den militære og økonomiske byrde bliver fordelt mere ligeligt.
Det skulle være i USA’s allieredes interesse at redde Irak fra anarki og kaos og i det mindste stille en brigade på benene, som kan beskytte en FN-mission, der skal forberede valget i Irak. Kerry ville også forlange, at Tyskland og Frankrig optræner titusinder af soldater og politifolk til at overtage amerikanske styrkers opgaver i Irak.
Kerry opfordrede endvidere Bush til at sætte gang i genopbygningen af Irak og lade irakiske firmaer og selskaber fra ikke-allierede lande deltage i arbejdet. Kun fem pct. af 18 mia. dollar afsat af Kongressen til genopbygningen er blevet brugt. »I dag gav Kerry det amerikanske folk et korrekt billede af situationen i Irak. Vi bliver nødt til at skifte kurs nu. Hvis Bush ikke følger op, vil amerikanernes opbakning til vores tilstedeværelse i Irak forsvinde i løbet af tre-fire måneder,« sagde den demokratiske senator Joseph Biden i går.

mabu@iinformation.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu