Læsetid: 3 min.

Klar, parat, start

Fristen for at melde sig som S-kandidat til overborgmesterposten i København udløber i dag. Ritt Bjerregaard har stadig ikke et konkret program, men er klar favorit
15. september 2004

Indtil videre er der seks socialdemokratiske overborgmesterkandidater på banen. Formanden for Socialdemokraterne i København, Bo Sandberg regner ikke med, at flere melder sig under de røde faner inden fristen udløber i dag klokken 12.
Han er begejstret for det fokus overborgmesterkandidaturet har fået, og han mener, det kan puste nyt liv i debatten om Københavns fremtid.
»Vi har et bredt og spændende kandidatfelt, og det er jeg utrolig glad for,« siger Bo Sandberg, som ikke vil gøre sig til dommer overfor hvilken af kandidaterne, der egner sig bedst til posten.
Ritt Bjerregaard er opstillet af kreds 6 Østbane, men har opbakning fra otte andre kredse ud af de 16 i København. Endnu er kreds 1 og 8 uafklaret med, hvem de anbefaler som kandidat, mens de andre kandidater kun har støtte fra den kreds, der har stillet dem op. Ritt Bjerregaard er favorit, selv om hun endnu ikke har et færdigt valgprogram. Hvis Bjerregaard under den kommende urafstemning bliver valgt som spidskandidat, vil hun bruge det næste års tid til i samarbejde med sine partifæller at udarbejde et decideret program for København.
»Det er ikke noget, jeg selv skal sætte mig at lave her på 14 dage,« siger Ritt Bjerregaard.
Alligevel har hun nogle ideer om, hvad hendes visioner er for København. Hun vil se på integrationspolitikken, som hun mener er et af de helt store problemer i København. Her vil Ritt sætte fokus på skolerne, ghettodannelse, kriminalitet og udbygning af idræt- og daginstitutionsområdet.

Intet valgprogram
I et Ritzau-telegram afviser Ritt Bjerregaard, at det kan blive et problem, at hun ikke har et decideret valgprogram.
»Man ved godt, hvad man stemmer på. Jeg er jo en person, alle har en mening om,« siger hun.
Hun uddyber sin forklaring til Information.
»Alle kandidater vil jo gå til valg på det samme program. Vælgerne skal vide, hvad kandidaterne er for nogle personer. For ligegyldigt hvem de peger på, vil der komme et fælles program fra partiet,« siger Ritt Bjerregaard.
Jo mere man kommer med specifikke erklæringer, jo vanskeligere bliver det at nå til enighed. Hun forklarer, at det er det, der gør en urafstemning vanskelig.
»Claus Larsen-Jensen mener, at et program er noget, man kan sidde og lave selv. Det mener jeg ikke. Det er noget, der skal laves sammen med partifællerne,« siger Ritt Bjerregaard med henvisning til en af modkandidaterne.
Claus Larsen-Jensen erkender, at Ritt Bjerregaard er en stærk kandidat. Men han synes ikke, at løbet er kørt.
»Det er ikke overraskende, at Ritt med den baggrund hun har, er voldsomt interessant,« siger Claus Larsen-Jensen. Han kunne dog ikke selv drømme om at stille op uden konkrete visioner for København.
»Jeg ville ikke kunne se mig selv og de, der stiller mig op, i øjnene, hvis ikke jeg havde et program. Jeg tager det her politisk meget alvorligt. Forudsætningen for, at jeg stiller op, er blandt andet at jeg har nogle politiske budskaber,« siger Claus Larsen-Jensen. Han mener dog, at man i kraft af sin person skal være noget og have en gennemslagskraft. Han er spændt på, hvad medlemmerne siger.
»Man skal jo se på hvad det er for en politik, kandidaten vil føre. Der er nogle der lige nu fokuserer meget på, om man er stjernekendt i alle afkroge af landet. Og det er synd, at det har taget over hos nogen. Kramer blev kendt på bare to dage,« siger Claus Larsen-Jensen.

FAKTA
De seks kandidater
*Winnie Berndtson, Miljø- og forsyningsborgmester i København
*Ritt Bjerregaard, folketingsmedlem og eks-minister
*Kim Christensen, suppleant til Københavns borgerrepræsentation
*Karen Hækkerup, medlem af borgerrepræsentationen
*Claus Larsen-Jensen, folketingsmedlem
*Finn Rudaizky, medlem af borgerrepræsentationen

Den 18. oktober peger Socialdemokraterne i København på deres spidskandidat til overborgmesterposten. Det sker for første gang ved en urafstemning blandt partiets medlemmer. Tidligere har man kun haft én stærk kandidat.
Urafstemningen foregår fra den 1.-18. oktober, hvor de cirka 3.800 medlemmer af Socialdemokraterne i Københavns Kommune kan stemme

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her