Læsetid: 2 min.

Kritik af kontrol med EU-støtte

Siden 1971 er der ved udbetalingen af EU-støtte meldt ’uregel-mæssigheder’ for 23 mia. kr. – men kun en fjerdedel af sagerne er siden færdig-behandlet. EU-revisorer kritiserer Kommissionen
22. september 2004

BRUXELLES – For gennemsnitlig én procent af EU’s samlede udgifter til landbrugs- og eksportstøtte bliver der hvert år meldt »uregelmæssigheder«. Når tallet opgøres i kroner, udgør det samlede tab fra 1971 til 2002 3,1 mia. euro (23 mia. kr.) – eller hvad der omtrent svarer til en Storebæltsbro.
Samtidig bliver der ikke fulgt op på uregelmæssighederne, og det er EU’s Revisionsret utilfreds med. I går offentliggjorde EU-revisorerne en rapport om sagen, som fik øgenavnet »penge-tilbage rapporten«.
Af de 3,1 mia. euro er omkring en fjerdedel enten inddrevet, eller afskrevet. Af de øvrige 2,3 mia. euro (omkring 17,4 mia. kr.) mener medlemslandene, at de kan få lidt under halvdelen hjem endnu.
Men mange af sagerne er mere end 10 år gamle – kontrol og forvaltning af pengene er simpelthen både »skuffende langsomt og ufuldstandig«, siger den britiske EU-revisor David Bostock.
Det er de enkelte EU-lande, der forvalter pengene, og de skal også sørge for at inddrive pengene igen, hvis der er udbetalt for meget, eller der er andre »uregelmæssigheder«. Men hvis pengene ikke kan inddrives, og hvis ikke landet har udvist »forsømmelse« i forvaltningen, betaler Kommissionen regningen. Der er stor forskel på, hvor mange penge de enkelte lande inddriver. I gennemsnit inddriver landene 17 pct. af pengene, Danmark er med 71 pct. blandt topscorerne.

Lav prioritet
Kritikken i rapporten henvender sig både til medlemslandene og Kommissionen. EU-revisorerne kritiserer bl.a., at Kommissionen ofte først får besked om uregelmæssigheder med et års forsinkelse. Når det gælder om at følge op på en undersøgelse om uregelmæssigheder, lyder rapportens dom simpelthen »utilfredsstillende.«
»Området ser ikke ud til at have haft forfærdelig høj prioritet,« siger EU-revisoren David Bostock.
Forvaltning udløser ikke så mange point i EU-systemet, som det at udvikle nye projekter, mener han.
Kommissionen giver EU-revisorerne langt hen ad vejen ret i deres kritik, men mener at nogle af tallene ikke er helt så slemme, som revisorerne giver udtryk for. Kommissionen henviser også til en ny »task force vedrørende inddrivelse«. Men »Kommissionen deler Revisionsrettens betænkeligheder«, skriver den i sit svar til rapporten.
EU-Parlamentet har nu muligheden for at tage sagen op og dermed få sat fokus på spørgsmålet. Og Kommissionen selv arbejder på et forslag, der skal spille bolden videre til de enkelte landes regeringer ved at lægge en større del af ansvaret for at inddrive pengene ud til medlemslande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her