Læsetid: 3 min.

Kulturkrig i den amerikanske bogbranche

Konservative forfattere er blevet synlige i USA. Kan deres bøger omvende tvivlerne? Valgkamp på skrift
1. september 2004

Konservative forfattere er blevet synlige i USA. Kan deres bøger omvende tvivlerne?
Valgkamp på skrift

NEW YORK – I vinter udkom en sjælden fugl på det amerikanske marked. Blandt alle de Bush-kritiske bøger stod pludselig Bush Country, en hyldest til den republikanske præsident skrevet af den konservative journalist John Podhoretz.
Siden er der kommet andre Bush-venlige bøger, men de har generelt været overskygget af en lind strøm af fagbøger af svingende kvalitet, som går i kødet på præsidenten.
Så det interessante spørgsmål melder sig: Hvad er grunden til, at succesrige konservative forfattere har holdt sig tilbage? Når det kommer til stykket, er markedet for højreorienterede politiske bøger i USA jo vokset kolossalt, siden de først fik deres gennembrud i 90’erne. Dengang var det som om et uudnyttet potentiale – millioner af højretænkende læsere – ganske enkelt ikke blev serviceret af New Yorks store bogforlag.
»Jeg oplever det sådan, at konservative læsere hungrer efter at få leveret argumenter, som kan styrke deres synspunkter i diskussioner i familien og med venner og naboer. Indtil for 10-15 år siden kunne de ikke finde konservative bøger på markedet. Men det kan de nu,« sagde John Podhoretz under en debat mandag i New York mellem konservative forfattere arrangeret af bogforlaget American Compass.

Topper listerne
Det til trods har Bush-fjendtlige bøger næsten fuldstændig domineret bestsellerlister i det sidste års tid.
»Grunden må være, at kritikere af Bush er langt mere sultne efter at få leveret argumenter til at raffinere deres synspunkter. Aviserne har formentlig ikke været gode nok til den opgave,« forklarer Podhoretz.
Det uafklarede spørgsmål for det republikanske partis ypperste litterater er dog, om positive Bush-bøger kan rykke stemmer over til præsidenten.
»Jeg er bange for, at vi prædiker mere til kirkegængerne end omvender nye troende,« siger David Frum, forfatter til en bog om sit arbejde som rådgiver for Bush i Det Hvide Hus i 2001-2002.
Men det er George Marlin, en forretningsmagnat i New York og forfatter til en bog om den konservative bevægelse, rørende uenig i.
»Jeg husker Barry Goldwaters bog fra 1964 En Konservativs Samvittighed (Goldwater var republikansk præsidentkandidat samme år, red.), og den var ikke alene en bibel for os konservative. Den tjente også til at inspirere vælgerne,« siger Marlin.
»Jeg tror, at de konservative bøger på markedet lige nu tjener et praktisk formål. De fyrer op under præsident Bushs kernevælgere. De giver dem en grund til at gå ud og hjælpe med valgkampagnen og få konservative sofavælgere til at stemme.«
Et andet åbent spørgsmål er, om positive eller negative bøger virker mest effektivt i en valgkamp. I øjeblikket kan man finde flere Kerry-fjendtlige bøger på markedet. Den mest succesrige, Uegnet til at Befale, er skrevet af John O’Neill – den officer, som overtog kommandoen over Kerrys hurtigbåd i Vietnam.
Hurtigbådsveteranernes anklageskrift mod Kerry blev fulgt op af tv-reklamer og har ført til en opsigtsvækkende strid i medierne om, hvorvidt den demokratiske kandidat fortjener sine medaljer. Resultatet er, at bogen skød op som nr. tre på New York Times’ bestsellerliste i søndags.
»Jeg tror nu, den bliver lidt af en døgnflue. Om nogle uger er den glemt og begravet. Bogen vil ikke rykke mange stemmer. Den vil højst tjene som et værktøj til at få flere konservative kernevælgere til urnerne,« lyder det overraskende fra Richard Viguerie, én af den konservative bevægelses pionerer.
Bush-venlige bøger har altså ikke haft god medvind i denne sæson, men det generer ikke forfatterne. Alle er de enige om, at for ti år siden ville de aldrig have kunnet siddet her og tale om et marked for konservative bøger. Det eksisterede ikke.
»Dengang ville forlæggerne ikke trykke os. Nu har piben fået en anden lyd,« siger L. Brent Bozel, forfatter og leder af det konservative Media Research Center.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her