Læsetid: 2 min.

Lærere fortsætter i samme spor

Den nye danske litteraturs kanon er unødvendig, siger lærerne. Men gymnasieeleverne læser kun halvdelen af forfatterne på kanonlisten
25. september 2004

Dansklærerne på Christianshavns Gymnasium er ikke i tvivl. Den nye kanon, som gør 14 danske forfattere til pligtlæsning i gymnasier og folkeskole, er overflødig.
»Den kommer ikke til at ændre ret meget. Vi får pligt til at læse det, vi altid har gjort,« siger dansklærer
Inger S. Rasmussen.
»Der er jo ingen dansklærere, der ikke ville undervise i tekster af forfatterne på listen,« supplerer hendes kollega Jens Hestbech.
Hidtil har de to lærere undervist ud fra Falkenstjernes litteratursamling, og det vil de blive ved med, siger Inger Rasmussen.
»Men vi vil krydre undervisningen med kvindelitteratur, som er forsømt på denne liste,« tilføjer hun.

Blicher hvem?
De to lærere oplever, at flere elever ikke kender mange af kanonforfatterne, når de kommer fra folkeskolen.
»I 1.g kender eleverne forfattere som H.C. Andersen og Tove Ditlevsen fra folkeskolen, men de har ikke et bredt kendskab, der går langt tilbage,« siger Inger Rasmussen.
Men det er ikke blot de nye 1.g’ere, der ikke kender forfattere som Peter Seeberg, Steen Steensen Blicher og Martin Andersen Nexø.
I skolegården spiser tre piger fra 3.g frokost sammen. De kigger kanonlisten igennem og prøver at komme i tanker om, hvor mange af forfatterne de har læst. »En, to tre, fire, fem, seks… Eller jeg har ihvertfald hørt om dem,« siger Sille Kløvedal.
Navne som Henrik Pon-toppidan, Tom Kristensen, Martin A. Hansen, Martin Andersen Nexø, Peter Seeberg og Steen Steensen Blicher mindes pigerne ikke at have læst. Favoritterne på listen er H.C. Andersen, Johannes V. Jensen og Ludvig Holberg.
»Holberg har en skjult samfundskritik i Jeppe på Bjerget, og jeg kan godt lide den måde, han skriver på,« siger Josephine.
»Men Oehlenschläger er noget ubetydeligt romantikpladder. Selvfølgelig er det vigtigt at vide noget om guldhornene, men det er ikke interessant at læse om som 18-årig,« siger hun.
Pigerne savner nogle flere nulevende forfattere på listen. »Det, der er nyest, er det mest interessante«, fastslår Sille Kløvedal.

FAKTA
*Det læser gymnasieeleverne i dag
Værklæsning
Ludvig Holberg
Henrik Ibsen
St.St. Blicher
Klaus Rifbjerg
Leif Panduro
H.C. Andersen
Hans Scherfig
Knud Sønderby
Jan Sonnergård
Svend Åge Madsen

*Otte af disse forfattere er på Undervisningsministeriets obligatoriske liste. Kilde: Undervisningsministeriet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her