Læsetid: 2 min.

Lidt mere miljø til regioner

Strukturforlig mellem regeringen og DF flytter ansvar for råstoffer og jordforurening fra kommuner til de nye regioner. Kun et lille bitte skridt i den rigtige retning, mener DN
25. september 2004

Et forlig i går mellem regeringen og Dansk Folkeparti betyder, at de kommende fem danske regioner alligevel får nogle ansvarsområder på miljøområdet, som ellers var tiltænkt kommunerne i forbindelse med strukturreformen.

Som skrædder i helvede
Det er områderne jordforurening og råstoffer, som nu vil overgå til regionalt regi efter ønske fra miljøminister Connie Hedegaard (K), der efter sin tiltræden udtrykte ønske om at lægge en større del af miljøområdet ud i regionerne, end der var lagt op til efter det oprindelige forlig i juni mellem DF og regeringen. Dansk Folkeparti, der hidtil kategorisk har afvist at ændre i aftalen på miljøområdet, gav sig således på de to punkter, mens miljøministeren ikke fik så mange ting over i regionerne, som hun havde ønsket sig.
Danmarks Naturfredningsforening (DN), som er modstander af, at kommunerne får ansvaret for store dele af miljøet, er ikke begejstrede.
»Det er et lille bitte skridt i den rigtige retning. Men det forslår som skrædder i helvede,« siger Poul Henrik Harritz, præsident for DN.
Han havde gerne set, at eksempelvis naturbeskyttelsesloven, som kommunerne fremover får ansvar for store dele af, ville blive overført til regionerne eller staten.
»Jeg er fortsat bange for, at vi får et system, hvor kommunerne siger ja til alt uden at tænke på helheden,« siger Poul Henrik Harritz.
Han mener også, at eksempelvis ansvaret placeringen af forurenende virksomheder bør ligge i regionerne, ligesom det ligger hos amterne i dag.
– Men samtidig bliver kommunerne ifølge reformen jo også større enheder. Hjælper det ikke på det?
»Man kan selvfølgelig håbe på, at det faglige niveau bliver større i større kommuner. Men der er jo også mange steder, hvor kommunerne i realiteten ikke bliver ret meget større, end de er i dag,« siger Poul Henrik Harritz.

S og SF skeptiske
Også Socialdemokraterne og SF mener, at det er utilstrækkeligt med overdragelsen af jordforurening og råstoffer, og at regionerne bør tildeles endnu flere opgaver.
»Det er vores klare opfattelse, at naturen bliver taberen i denne strukturreform,« siger miljøordfører Torben Hansen (S) til Ritzau.
SF mener, at miljøministeren står tilbage som taberen, fordi hun har talt for flere miljøopgaver til regionerne.
»Det ser ud til, at Connie Hedegaard har tabt slagsmålet over hele linjen til Venstre og Dansk Folkeparti. På alle de områder, hvor det ud fra natur- og miljøhensyn ville være oplagt at lægge det i regionerne, har man beholdt myndighedsopgaverne i kommunerne,« siger Jørn Jespersen (SF) til Ritzau.
Både SF og Socialdemokraterne er bekymrede for, at kommunerne ofte vil vælge lokale hensyn til erhvervsliv og beskæftigelse frem for hensynet til miljøet, hvis de alene får ansvaret. Samtidig er der brug for en sammenhængende indsats, mener de to partier.
Med i forliget er også, at statens opgaver på miljøområdet bliver lagt ud i en række regionale miljøcentre, for at opgaverne på den måde kommer tættere på borgerne. Miljøministeren mener, at det vil styrke miljøkontrollen.
»Vi følger principperne i kommunalreformen, men opgaverne bliver bare lagt lidt tættere ud mod borgerne,« siger Connie Hedegaard til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her