Læsetid: 4 min.

Madonna-skolen

Den spirituelle bevægelse Kabbalaen med rødder i den jødiske mysticisme har dannet mode blandt berømtheder på jagt efter åndelig føde – profeten hedder Madonna
2. september 2004

Frelst
Madonna vil så gerne være cool. Hun vil så gerne gøre
alting bedre. Og hun vil helst gøre det først. Hver gang Madonna provokerer, lykkes det hende at sælge yoga, joggingtøj, spiritualitet eller hudplejeprodukter. Hun har opportunt været der før alle andre, og enhver tilsnigelse til at gøre hende kunsten eller stilen efter, må helst ikke fremstå som andet eller mere end en kopi af den ægte vare.
Ikke at det forhindrer alverdens kvinder i at forsøge. Hendes prægnante indflydelse på den moderne piges og kvindes identitetsskabelse er ikke til at tage fejl af. Madonna har i en alder af 45 power som få jævnaldrende. Hun er berygtet for sin evne til at genopfinde sig selv og sin musik – og i det reaktionære USA for at sætte konsensus på spidsen, hvor lidet overbevisende det end måtte synes. Sexgudinde, workaholic-mor, skuespiller, hustru, pengemaskine og børnebogsforfatter er blot nogle af de prædikater, hun er blevet vedhæftet, siden hendes karriere tog fart i begyndelsen af 1980’erne.
Selv har hun udmærket sig ved at være bedøvende ligeglad med, hvad andre siger og tænker om hende. Ingen fortæller Madonna, hvad hun skal og ikke skal gøre. Ved uddelingen af MTV Music Awards i fjor uddelte hun tungekys til Britney Spears til stor fryd og forargelse for mange. Bare for at markere, at hun også var med på ’lesbian chic’-bølgen. At hun på samme tid er gift med filminstruktøren Guy Ritchie og hengiven mor til to børn, ændrede ikke ved billedet. Det handler om provokation som selvpromovering og selvforherligelse. Og Madonna er en sand mester udi den kunst.
Nu er alle tiders ’material girl’ blevet religiøs – og med hende en ikke helt ubetydelig række notabiliteter.

Vækkelse
Det var vel de færreste, der havde nogen synderlig viden om den jødiske trosretning Kabbalaen før Madonna, der er født ind i en katolsk familie, åbent bekendte sig som tilhænger af den for øjnene af Hollywood og resten af verden. Og efter hendes massive markedsføring af den mytiske livsfilosofi er flere stjerner fulgt trop. Der nævnes i flæng: Britney Spears, Demi Moore og Ashton Kutcher, Gwyneth Paltrow, Elizabeth Taylor og Donna Karan. Rygter vil vide, at også David Beckham og frue er med på den nye religiøse bølge.
Så begyndte Madonna at skrive børnebøger. De engelske roser, Hr. Peabodys æbler og Yakov og de syv tyve er de første tre ud af i alt fem planlagte fortællinger for børn med et strejf af jødisk livsfilosofi. Med et første oplag på mere end en million eksemplarer er førstnævnte formentlig den bedst sælgende børnebog nogensinde, om end den trods sin floromspundne titel ikke høstede mange kritikerroser. For nylig tog hun efter råd fra en åndelig vejleder navneforandring til Esther. Dermed syntes omkalfatringen fra popdronning til mor forseglet. Men kort efter at hun ved lanceringen af sin første børnebog optrådte i storblomstrede gevandter i husmoderligt snit, drog hun ud på den navnekundige og stadigt pågående Re-Invention tour og gav den igen som fastkødet slangemenneske i udfordrende outfits. Her trak hun under en koncert i New York i en T-shirt med den forkyndende påskrift ’Kabbalists do it better’. Og så var det ligesom slået fast. Madonna havde igen dannet skole. Tilhængere af Kabbalaen kan kendes på et diskret rødt armbånd om håndledet, der efter sigende skulle give adgang til en højere visdom og beskyttelse mod onde ånder. At pressen har kaldt hendes trosbekendelse for sekterisk, synes hun ikke det mindste anfægtet af. Tværtimod. Kort efter at medierne for alvor havde fanget interesse for hendes nyeste påhit, blev hun fotograferet på vej til gudstjeneste i Kabbalah Centre i Beverly Hills med sønnen Rocco på armen og en T-shirt med teksten ’cult member’.
Selv beskriver hun Kabbalaen som en praktisk filosofi i højere grad end en religion. Det handler om medmenneskelighed.

Mere mor end Madonna
Nu agter Madonna at oprette sin egen Kabbala-skole i New York til 150 millioner dollar med skolestart i december.
Og så er der legetøjet lanceret i forlængelse af bogudgivelserne, som skal sprede bøgernes budskaber og senest duftlysene, som hun har lavet i samarbejde med firmaet Slatkin & Co. Åndelig rensning, seksuel energi og beskyttelse mod onde øjne er blot nogle af de lyksaligheder, man kan opnå i dets nærvær.
Overskuddet går til hjælpeorganisationen ’The Kabbalah Centre’s Spirituality for Kids Foundation’. På hjemmesiden www.spiritualityforkids.com erfarer man, at også Madonnas egen datter, Lourdes, er blevet et større menneske efter at have fulgt programmet. En behørig anbefaling popper op, så fort man har klikket sig ind på siden: »Efter min datter har deltaget i ’Spirituality for Kids’-programmet, har jeg bemærket en markant forandring ved hende. Hun er blevet mere kærlig og meget mere bevidst om sin adfærd, og hvordan den påvirker verden omkring hende,« skriver hun.
Ikke alle er dog lige begejstrede for Madonnas valg af trosretning. Kaballah-leder Rabbi Yitzhak Kadouri siger, at det er forbudt for kvinder at studere kabbalaen, og har nægtet at møde Madonna under hendes varslede besøg i Israel i denne måned under festliggørelsen af det jødiske nytår.
Men Madonna kan selv. Hun har alene bragt kabbalaen til Hollywood.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her