Læsetid: 2 min.

Mærsk viser rundt

23. september 2004

Spot
Hvad er den af, er den 91-årige Mærsk Mc-Kinney Møller nu blevet tv-vært? Lige meget hvad – i aften tager han seerne ved hånden, når han viser rundt i Danmarks nye operabygning, som han har har foræret til publikum, efter alle de trakasserier og forhandlinger med myndigheder, og som nu engang følger med, når man forærer en opera. Som han har foræret, må man tilføje, selvom han egentlig foretrækker country & western, som det fremgik af en storstilet artikel forleden i Politiken. Samt Sven-Beril Taube, Nana Mouskouri og Roger Whittaker.
Den udsendelse bør man unde sig selv at se, for den bliver nok et stift stykke, idet Møller den yngre, arvingen efter A. P. Møller, er en mand, der holder på formerne på sin egen kradsbørstige måde, formet, som han er, af altid at skulle træffe de rigtige beslutninger – og af altid at ville have ret og altid få ret, i hvert fald af sine ansatte. Men andre bliver også underligt ydmyge af at være i stue eller sal med ham, og det gør Steffen Krentz nok også, når han følger ciceronen rundt.
Mærsk ringede i sin tid til daværende kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen og spurgte om, hvad for en kulturinstitution, danskerne ville have på den grund, Dokøen, som han havde. Opera, sagde hun, for det stod hun lige og manglede. Den var han med på, for i Amerika har mange rigmænd givet operaer eller museer med et navneskilt, hvor der står, at det har de foræret. Sådan gør man der, og Mærsk er mere i familie med IBM´s bestyrelse end med en hel masse danskere.
Nu står bygningen og kan ses, og den er meget pæn fra siden, men den ser underlige ud forfra, hvis det, der vender over mod Amalienborg og Esplanaden er forsiden, og det er det, om end man så går ind i huset bagfra. Det underlige er noget, som er sat uden på, og som ligner kølegitteret til en bil fra 50´erne. Verdens-arkitekten Henning Larsen, som Mærsk selv havde udpeget, blev ganske paf, da Mærsk forlangte det sat på, og de talte vist ikke sammen siden. Men på kom det. Skibsrederen havde personligt besøgt operaer i flere europæiske storbyer. Han mente at have iagttaget, at glas bliver grimt med årene, og derfor skulle der et gitterværk på. Han fik sin vilje, og det eneste, der kan undre, er, at facaden ikke har form som bovsprydet på et skib med en lille havfrue på. Som en hommage til H. C. Andersen.

*DR1 kl. 21.55: Gaven til Danmark

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her