Læsetid: 2 min.

Morse, just Morse

7. september 2004

Ingen havde set det komme. Hvordan kan en krimiserie med en gnaven gammel mand i hovedrollen blive populær? Ingen biljagter. Ingen bestialske seriemorderes maltrakterede lig, kun det britiske Oxfordmiljøs udspekulerede mord. In-gen lækre, maskuline sidekicks, kun Sergeant Lewis – en tyndhåret jævn familiefar. Programchefen på den briti-ske kanal, LWT, turde ikke lade Inspector Morse sende i weekenden, da det første gang blev sendt. Men han kom hurtigt på andre tanker. Da det første afsnit blev sendt en ganske almindelig ugedag, og stationen blev udsat for seerstorm, måtte han bestille en genudsendelse allerede samme weekend. Og begejstringen spredte sig til hele verden.
Det blev til i alt 33 tv-film med Inspector Morse. Den drikfældige, Wagner-elskende, bitre eremit, der konstant retter sin sympatiske undersåt Lewis’ grammatik. Med en fortid som falleret Oxford-scholar slynger han om sig med litterære referencer, men finder altid sig selv omringet af imbecile bobbyer. Som da han holder et mordvåben op for sig og drømmende citerer Lady Macbeth: »Is this a dagger I see before me?« Hvortil en betjent svarer: »No, sir. That's a butchers knife.«
I september 2001 så en halv million danskere det definitivt sidste afsnit af Inspector Morse. Og i februar 2002 døde skuespilleren John Thaw, der har størstedelen af æren for, at tv-serien blev en af de mest elskede nogensinde. Hans fortolkning af Colin Dexters hovedperson gjorde det muligt for millioner af seere verden over at betragte Morse med lige dele fascination, ærefrygt, kærlighed og medlidenhed. For medlidenhed måtte man have: Når den forsagte mand, der ikke var uden kvindetække, blev spurgt til sit navn svarede han altid: Morse, just Morse. Kun én gang har han i et øjebliks kådhed afsløret sit fornavn. Over for en kvinde, der, som de fleste kvinder i serien, var både mistænkt og beundret af Morse, forklarer han, at hans mor var kvæker, og hans far var sygeligt fascineret af James Cook. Derfor var han opkaldt efter de opdagelsesrejsendes skib og en religiøs dyd, der betyder vedholdenhed eller bestræbelse. Hvis du vil bevare billedet af Morse som den hensynsløse og overlegne analytiske hjerme og ikke lade det erstatte af et billede af en lille nørdet dreng, der blev mobbet i skolen, så undlad at læse de sidste linier. Pludselig ser man hans bitterhed i et helt andet lys.
Stakkels Morse: Hans fornavn var Endeavour.

DR1 21.55: Inspector Morse: Messe for alle de døde

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her