Læsetid: 2 min.

OVERBLIK

7. september 2004

Fredelig festuge

*Der var kærlighed i luften på den netop afsluttede 40. Århus Festuge. Med temaet Fra Aros til Eros var der nemlig tale om den fredeligste af slagsen i mands minde. »Set med politiets øjne har det været en fantastisk festuge,« siger politiinspektør Bent Preben Nielsen til Ritzau og tilføjer, at politiet endog periodevis har haft mindre at lave end i en almindelig uge. Festugens generalsekretær Martin Lumbye har i sin første festuge som medansvarlig blandt andet sørget for et mindre antal madboder og udskænkningssteder i centrum, der i stedet har været fyldt med mindre scener og telte med plads til kunst og kultur.
»Byen har i år ikke været én stor beværtning, og det har haft betydning,« understreger han over for Ritzau.
Med kærligheden og erotikken som tema har Århus Festuge solgt billetter som aldrig før. Med en belægningsprocent på over 90 er der udsigt til et overskud, der er langt større end budgetteret.
»Jeg er en rigtig, rigtig glad mand, men uden at være selvtilfreds. Vi er på rette vej, men nu skal vi sørge for også at opretholde det høje kvalitetsniveau,« siger Martin Lumbye.
Næste års festuge har foreløbig ’det eventyrlige’ som tema i anledning af H.C. Andersens 200 års fødselsdag.

Munch-museet lukket
Munch-museet i Olso lukkede mandag dørene for besøgende for at installere et nyt videoovervågningssystem. Arbejdet med monteringen forventes at strække sig over tre uger. Og derfor må turister og andre besøgende nøjes med det eksisterende Munch-rum i Nasjonalgalleriet og Stenersen-museet.
»Videoovervågningen er en del af optrapningsplanen for museet. Det var oprindeligt meningen, at udstyret skulle monteres i etaper, men nu tager vi det hele i ét ryk. Derfor må museet beklageligvis lukkes,« siger Munch-museets direktør Gunnar Sørensen til NTB. Optrapningsplanen, der kommer til at koste 50 millioner kroner, omfatter alt fra flere stillinger til bygningsmæssige forbedringer, klimamæssige udbedringer og øget sikkerhed.
Politiet i Oslo har intet nyt om efterforskningen af tyveriet af Skriget og Madonna, skriver nrk.no.

Biografbilletter stiger
I løbet af de seneste 10 år er det blevet dyrere at gå i biografen. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
I 1993 kostede en billet i gennemsnit 38 kroner, mod 60 kroner sidste år. Det svarer til en stigning på 55 procent. Hvis billetterne havde fulgt den almindelige prisstigning, ville tallet ligge omkring 45 kroner, skriver dr.dk/kultur.
Og det er ikke uden grund, påpeger formanden for Danske Biografer, Mette Schramm: »Der er åbnet mange nye biografer siden 1993. De har haft store udgifter til opstarten. Andre biografer har renoveret sale og bygninger samt købt nyt udstyr. Det har givet højere billetpriser. I dag kan du stort set ikke finde en biograf, der er i dårlig stand,« siger hun.
De stigende priser får dog ikke danskerne til at fravælge biografmørket. Sidste år solgte de 170 biografer i Danmark 12 millioner billetter.

Danske spillefilm på vej
Instruktørerne Gert Fredholm og Jonas Elmer starter i efteråret optagelserne til to nye danske film. Gert Fredholm indleder arbejdet med filmen Dommeren med Peter Ganzler i hovedrollen som dommeren, der kastes ud i en følelsesmæssig og professionel konflikt. Jonas Elmer instruerer komedien Nynne frit efter Lotte Thorsen og Henriette Linds Nynnes dagbog. Hovedrollen spilles af debutanten Mille Dinese, der netop er blevet uddannet fra Statens Teaterskole. Begge film får premiere i efteråret 2005.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her